Sporocila za javnost in demantiji

BAZOVIŠKI SPOMENIK JE ZGODOVINSKI OPOMIN ZA DEJANJA V PRETEKLOSTI

Ljubljana, 10. september 2000


Predsednik republike Milan Kučan je poslal pismo udeležencem spominske slovesnosti ob 70. obletnici mučeniške smrti bazoviških žrtev, v katerem je izrazil obžalovanje, da se zaradi sodelovanja na Vrhu tisočletja ne more udeležiti spominske slovesnosti.

Predsednik je v pismu zapisal, da spomenik na Bazovici opominja na obdobje surovega fašističnega nasilja nad slovenstvom ter da so bile kulturne in druge dobrine, pomembne za slovensko istovetnost v delu Slovenskega Primorja, ki je bilo z Rapalsko pogodbo dodeljeno takratni Italiji, izničevane samo zato, ker so bile slovenske. Bazoviške žrtve so simbol enodušnega upora slovenskih ljudi, ki se niso bili pripravljeni pokoriti taki usodi. O tem prepričljivo govorita tudi zgodovina organizacije TIGR in primorsko partizansko narodnoosvobodilno gibanje v letih 1941 – 1945. Bazoviški spomenik je zgodovinski opomin za dejanja v preteklosti, ki hkrati zavezuje k spoštovanju različnosti in enakosti v demokratičnem času, žal dostikrat pretresenem z znamenji nestrpnosti in sovraštva do rasne, etnične, politične in duhovne človekove različnosti. Bazoviške žrtve pa so eden od pretresljivih mejnikov v boju za demokracijo, so zgled in simbol boja za uresničevanje tistih vrednot evropskega civilizacijskega izročila, ki so zrasle in bile zavarovane z bojem in zmago zaveznikov v drugi svetovni vojni in so vtkane v temelje zaželene Evrope prihodnosti, je med drugim zapisal predsednik Kučan.

Predsednik republike je izrazil trdno prepričanje, da bodo zamejski Slovenci v Italiji, združeni v obeh krovnih organizacijah, še naprej delovali za ohranjanje zgodovinske resnice in narodne duhovne in kulturne identitete tega dela slovenskega kulturnega prostora, izrazil pa je tudi spoštovanje in podporo njihovim naporom, da ohranijo spominsko obeležje, ki so ga skrajneži večkrat oskrunili in ga preuredijo v spominski park.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran