Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN VPRAŠUJE JANEZA PODOBNIKA O SPREMEMBAH VOLILNEGA SISTEMA

Ljubljana, 21. junij 2000


Predsednik republike Milan Kučan je danes poslal pismo predsedniku državnega zbora in Komisije za volilni sistem in ustavne spremembe Janezu Podobniku z vprašanjem, ali in kdaj je mogoče pričakovati morebitne spremembe volilne zakonodaje.

Predsednik Kučan ugotavlja, da se približuje 16. julij, prvi možni dan razpisa rednih volitev poslancev v državni zbor. Po mnenju predsednika Kučana so spremembe volilnega sistema tako pomembna zadeva za državljane, da bi morala biti odločitev o tem, kakšen naj bo volilni sistem, sprejeta na referendumu. Vprašuje predsednika Janeza Podobnika, ali je po njegovi oceni in oceni komisije, ki ji predseduje, pričakovati realna zagotovila, da bodo morebitne spremembe volilne zakonodaje opravljene pred prvim možnim rokom za razpis volitev ali pa vsaj najkasneje do zadnjega roka, to je 13. septembra.

Predsednik Kučan v pismu tudi napoveduje, da se bo, v skladu z 291. členom Poslovnika Državnega zbora, pred prvim možnim rokom za razpis volitev obrnil na Državni zbor za mnenje o najprimernejšem roku za razpis in izvedbo volitev.

Svoje pismo je predsednik Kučan v vednost poslal tudi predsednikom parlamentarnih strank in predsedniku vlade.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran