Sporocila za javnost in demantiji

NOVA VELEPOSLANIKA ČEŠKE REPUBLIKE IN KUBE PRI PREDSEDNIKU KUČANU

Ljubljana, 5. december 2001


Predsednik republike Milan Kučan je po svečani predaji poverilnih pisem novoimenovanih veleposlanikov Češke republike in Kube, Tomása Szunyoga in Joséja Ramóna Cabańasa, v ločenih pogovorih s češkim veleposlanikom govoril o tradicionalnem prijateljstvu med slovenskim in češkim narodom, ki imata dolgo zgodovino. Želimo ga gojiti in krepiti. Za razvoj slovenske narodne in kulturne identitete so bile tesne povezave s češko kulturo in češkim narodom vedno izredno pomembne. Svet se hitro spreminja, še posebej zadnjih deset let, slovensko-češko prijateljstvo in partnerstvo ostaja stalnica. Zato tudi pričakue češko podporo slovenski kandidaturi za članstvo v NATO na praškem vrhu prihodnje leto, saj bo beseda gostiteljice zelo vplivna. Obe državi si tudi prizadevata za čimprejšnji zaključek pogajanj z EU, kot partnerici in ne kot tekmici.
Veleposlanik je predsedniku predal pismo predsednika Havla o srečanju predsednikov srednjeevropskih držav, ki bo prihodnje leto v Sloveniji.

S kubanskim veleposlanikom je tekla beseda o globalnih vprašanjih, s katerimi se danes sooča svet, in o skupni odgovornosti, tudi Kube in Slovenije, za njihovo reševanje.

Foto: BOBO: Tomás Szunyog - Češka - predaja akreditiva

Foto BOBO: José Ramón Cabańas - KUBA - predaja akreditivnega pisma

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran