Sporocila za javnost in demantiji

SENATORJU W. V. ROTHU VISOKO DRŽAVNO ODLIKOVANJE

Ljubljana, 6. junij 2002


Senatorja ZDA Williama V. Rotha, do upokojitve v lanskem letu je zastopal zvezno državo Delaware, je danes med njegovim obiskom v Sloveniji sprejel predsednik republike Milan Kučan. Na posebni slovesnosti mu je predsednik Kučan vročil Srebrni častni znak svobode Republike Slovenije, s katerim ga je odlikoval za dobra dela naklonjenosti naši državi. Senator Roth se je namreč s svojimi nastopi in predlaganjem resolucij v Senatu in v transatlantskih forumih načelno in vztrajno zavzemal za včlanitev Republike Slovenije v zvezo Nato.

Predsednik Milan Kučan je v nagovoru odlikovancu poudaril, da je odlikovanje prišlo v prave roke, v roke prijatelja Slovenije, ki se je za njeno približevanje Natu in za njene dobre odnose z ZDA vztrajno zavzemal, čeprav naše države pred sedanjim obiskom neposredno ni poznal. Podpiral nas je zaradi načel, za katere se zavzema Republika Slovenija in zaradi vrednot, ki jim je zavezana.

Na pogovoru pred slovesnostjo se je predsednik Kučan bivšemu senatorju Rothu zahvalil za njegovo naklonjenost do Slovenije in za njegov prispevek pri graditvi dobrih odnosov med Slovenijo in ZDA. Bivšemu senatorju je obrazložil naše priprave za članstvo v Natu in naša pričakovanja, da bomo povabljeni v članstvo te organizacije na praškem vrhu novembra letos. Sogovornik je izrazil svoje občudovanje do vsestranskega razvoja Slovenije, ki po njegovih besedah predstavlja primer uspešne države v regiji.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran