Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN SPREJEL POVERILNA PISMA NOVOIMENOVANEGA VELEPOSLANIKA HRVAŠKE

Ljubljana, 20. december 2000

Foto: BOBO

Predsednik republike Milan Kučan je danes sprejel poverilna pisma novoimenovanega veleposlanika Republike Hrvaške v Sloveniji Celestina Sardelića.

Skrajni čas je, da vzdušje slovensko-hrvaških odnosov ne krojijo več umetni zapleti in obmejni incidenti, je poudaril predsednik Kučan v razgovoru, ki je sledil uradni slovesnosti. Danes imata obe državi vladi z močno podporo v parlamentih. S tem so ustvarjeni pogoji, da v pozitivnem vzdušju na osnovi medsebojnega spoštovanja in spoštovanja nacionalnih interesov obeh držav in zavezanosti istim vrednotam, ki so temelj evropskega združevanja, pričnemo reševati odprta vprašanja, ki že deset let bremenijo naše sodelovanje. To smo dolžni slovenskim in hrvaškim državljanom, pa tudi lastni odgovornosti za evropski mir in varnost. Skladno s tem morata obe državi ugotoviti, ali so urejeni odnosi s sosedo tudi priorietna naloga njihove zunanje-politične strategije, je med drugim predsednik Kučan.

Veleposlanik Sardelić je v pogovoru, ki je bil namenjen tudi dogajanjem v ZRJ, volitvam v Srbiji in vprašanjem nasledstva nekdanje države zagotovil, da so urejeni odnosi s Slovenijo za Hrvaško vsekakor prednostna naloga in soglašal, da ni več alibija, da ne bi pričeli reševati odprta vprašanja.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran