Sporocila za javnost in demantiji

SKUPNO SPOROČILO PREDSEDNIKOV DRŽAV NASLEDNIC SFRJ

Ljubljana, 9. september 2000




Predsedniki štirih držav, ki so nastale po razpadu nekdanje Jugoslavije, so v New Yorku sprejeli naslednjo skupno sporočilo:

      "Ob robu vrha tisočletja je potekal sestanek predsedujočega Predsedstva Bosne in Hercegovine Alije Izetbegovića, predsednika Republike Hrvaške Stjepana Mesića, predsednika Republike Makedonije Borisa Trajkovskega in predsednika Republike Slovenije Milana Kučana. Predsedniki so se pogovarjali o prizadevanjih svojih držav za čim hitrejše vključevanje v evro-atlantske povezave, medsebojnem sodelovanju, nasledstvu nekdanje SFRJ in političnih razmerah v jugovzhodni Evropi.

      Na sestanku je bilo potrjeno skupno stališče štirih držav do nasledstva nekdanje SFRJ. Rešitev vprašanja nasledstva nekdanje SFRJ po načelu enakosti vseh naslednic je pogoj za trajen mir in stabilnost v regiji. Predsedniki so prav tako poudarili pomen doslednega izvajanja vseh obstoječih odločitev mednarodne skupnosti o nasledstvu nekdanje SFRJ, posebej odločitev Arbitražne komisije Konference EC/ZN o nekdanji Jugoslaviji ter resolucij Varnostnega sveta in Generalne skupščine ZN, ki potrjujejo pravno enakost vseh naslednic, in da se skladno s temi odločitvami odpravi obstoječe nezakonito stanje v ZN.

      Štiri države bodo še naprej usklajevale dejavnosti za zagotovitev enake obravnave vseh naslednic nekdanje SFRJ v mednarodnih organizacijah; pomembno je, da ZRJ (Srbija in Črna gora), tako kot so to storile druge naslednice, opravi običajen postopek sprejema v mednarodne organizacije. Izraženo je bilo soglasje, da se EU, ZDA in druge članice ZN zaprosijo za pomoč pri uresničevanju tega cilja. Predsedniki so se strinjali, da se bodo, ko bo v ZRJ (Srbiji in Črni gori) prišlo do demokratičnih sprememb, zavzeli za odpravo sankcij in čim hitrejši sprejem ZRJ (Srbije in Črne gore) v ZN in druge mednarodne organizacije, ko bo ZRJ (Srbija in Črna gora) za to zaprosila.

      Po sestanku predsednikov štirih držav naslednic se je pogovorom pridružil predsednik Črne gore Milo Đukanović in jih seznanil z razvojem dogodkov v Črni gori.

      Milan Panić, nekdanji premier ZRJ (Srbije in Črne gore), je pojasnil, kako on gleda na razmere v Srbiji.

      New York, 8. septembra 200"
    Predlagali smo, da bi se sestali in izkazali enotnost in sposobnost, da sukcesijsko zgodbo izpeljemo do konca, ne da bi s tem vprašanjem obremenjevali mednarodno skupnost, čeprav bomo pri njej iskali zaveznike, je srečanje štirih predsednikov komentiral predsednik Kučan.

    Predsednik Kučan se je ločeno srečal tudi z nekdanjim premierom ZR Jugoslavije Milanom Panićem, s katerim sta razpravljala o prihodnosti Srbije po skorajšnjih volitvah.

    Srečal se je tudi s predsednikom Črne gore Milom Djukanovićem. V pogovoru z novinarji je predsednik Kučan potrdil pravilnost slovenske odločitve, da delegaciji Črne gore omogoči vstop v palačo ZN v času mileniuma. "Črnogorci so zdaj v podobnem položaju, kot je bila Slovenija leta 1990 in 1991. Ko je bil v Sloveniji Bill Clinton, smo mu omogočili srečanje z Djukanovićem na Brdu. Takrat so bila v Sloveniji mnenja deljena, vendar mislim, da je bilo koristno. Slovenska delegacija v OZN je Črni gori pred tem že omogočila udeležbo na seji VS, ko se je razpravljalo o Kosovu", je dejal predsednik Kučan. Možnost, da Djukanović predstavi stališča Črne gore predstavnikom članic OZN je po mnenju predsednik Kučana tudi v slovenskem interesu.

    URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

     

    arhivska stran