Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN S PREDSEDNIKOM SAMPAIEM O PRIHODNOSTI EVROPSKE UNIJE

Lizbona, 3. junij 2002


Predsednik Milan Kučan se je v Lizboni udeležil seminarja Politični model za Evropo 21. stoletja. V okviru dvodnevnega obiska na Portugalskem se je predsednik Kučan srečal tudi s portugalskim predsednikom Jorgeom Sampaiem Vodilna tema njunih pogovorov je bila prihodnost Evropske unije in njena širitev. Predsednik Sampaio je poudaril, da Portugalska še naprej podpira Slovenijo pri njenem vključevanju v EU.

Predsednika sta se strinjala, da bosta imeli Slovenija in Portugalska kot majhni državi EU podobne interese. Poudarila sta načelo enakopravnosti držav v uniji, ne glede na njihovo velikost ali gospodarsko moč. Predsednika sta spregovorila tudi o poteku konvencije o prihodnosti EU, ki združuje predstavnike držav članic unije in kandidatk za članstvo, pri čemer je predsednik Kučan poudaril, da bo za prihodnji ustroj potrebno poiskati pravo razmerje med načelom enakopravnosti in učinkovitosti. Od tod bi morala biti izpeljana institucionalna zgradba in razmerja med njenimi institucijami.

Kučan in Sampaio sta pozornost namenila tudi evropski varnostni in obrambni komponenti ter se strinjala, da bi morala Evropa zgraditi takšno varnostno strukturo, ki bi bila kompatibilna s strukturo zveze NATO.

Na vprašanje predsednika Sampaia o podpori slovenske javnosti vključitvi v EU, je predsednik Kučan poudaril, da bi bilo potrebno tako v državah članicah kot v državah kandidatkah več narediti pri obveščanju javnosti. Predvsem bi bilo treba več pozornosti nameniti vprašanjem, zakaj je evropska integracija nujna, kaj prinaša ter kaj pomeni Evropa danes v svetu in kaj bi lahko pomenila jutri. Kučan je ob tem menil da bi napačna odločitev danes lahko relativizirala vse spremembe v svetu po padcu Berlinskega zidu.

Predsednik Kučan je predsedniku Sampaiu predstavil tudi zaključke in uspehe 9. srečanja predsednikov srednjeevropskih držav, ki je potekalo pred dnevi v Sloveniji, pri čemer je poudaril da mora Evropa temeljiti na skupnih vrednotah ter da mora biti politična in duhovna moč ustrezna njeni gospodarski moči, temu pa mora biti adekvatna prihodnost, ki jo Evropa sprejema pri reševanju vprašanj v svetu. Predsednik Kučan je tudi opozoril na nevarnost pojavov poskusov preurejanja povojne evropske ureditve.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran