Sporocila za javnost in demantiji

BELGIJSKI ZUNANJI MINISTER PRI PREDSEDNIKU KUČANU

Ljubljana, 27. avgust 2001


Minister za zunanje zadeve Kraljevine Belgije Lous Michel je obvestil predsednika republike Milana Kučana o dosedanjem poteku predsedovanja Belgije Evropski uniji in o prioritetah, katerim bo namenila posebno pozornost v času vodenja unije. Med njih sodi tudi uspešno uresničevanje procesa širitve in pogajanj s kandidatkami. Po belgijski oceni je Slovenija naredila zelo velik napredek v pogajanjih in je med tistimi kandidatkami, ki se najbolj uspešno pripravljajo za članstvo v uniji. Širitev unije je ireverzibilen proces, z njo ne bi smeli odlašati, sicer se bodo pojavljali dvomi v javnem mnenju med kandidatkami kot tudi med članicami.

Predsednik Kučan je predstavil slovenske poglede na širitev EU. Pri tem je poudaril, da Slovenija še v času belgijskega predsedovanja pričakuje zaprtje nekaterih preostalih odprtih poglavij v pogajanjih z EU. Laekenski vrh v decembru naj bi zagotovil uspešen zaključek širitvenega procesa, tako da bi lahko Slovenija v času španskega predsedovanja dokončno zaključila pogajanja. Predsednik Kučan je tuid menil, da si želimo čim hitreje aktivno vključiti v razpravo o prihodnosti EU in s tem prevzeti odgovornost za skupno življenje znotraj EU.

Sogovornika sta del razgovora namenila tudi širitvi Nata ter pogojem in možnostim, da bi Slovenija prejela povabilo za članstvo na vrhu v Pragi prihodnje leto.

Na koncu pogovora je belgijski zunanji minister prenesel vabilo belgijskega kralja in predsednika vlade predsedniku Milanu Kučanu, da uradno obišče Kraljevino Belgijo.

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran