Sporocila za javnost in demantiji

POGOVOR S PREDSEDNIKOM KOŠTUNICO

Ljubljana, 14. oktober 2000


Včeraj pozno zvečer je predsednika Kučana poklical predsednik Zvezne republike Jugoslavije dr. Vojislav Koštunica. Seznanil ga je s pogovori, ki jih je imel z odposlancem Vlade Republike Slovenije, državnim sekretarjem Drobničem in izrazil zadovoljstvo, da obstoji pripravljenost, da se končno vzpostavijo diplomatski odnosi med obema državama. Konkretni pogovori o tem bodo mogoči in smiselni, ko bo konstituirana vlada ZRJ in ko se bo tudi v Sloveniji po volitvah sestal novi državni zbor in izvolil vlado.

Dr. Koštunica je potrdil, da ZRJ ne želi izključnega nasledstva nekdanje SFRJ in razmišlja o predlogu generalnega sekretarja OZN Kofi Anana, da zaprosi za sprejem v to organizacijo. Seznanil ga je z razmerami v ZRJ in napori, da se oblikuje zvezna skupščina z obema domovoma, za kar so pogoj parlamentarne volitve v Srbiji (te naj bi bile 24. decembra) in tudi dogovor s Črno goro, da se s svojimi predstavniki vrne v zvezne ustanove. Tako bo mogoč tudi dialog o prihodnosti skupne države. Ta dialog želi predsednik Kostunica začeti čim prej na obisku v Podgorici. Tja želi kot predsednik ZRJ, kot predsednik obeh konstitutivnih republik. Predsednika Kučana je seznanil s številnimi visokimi obiski v Beogradu, ki kažejo visoko razumevanje za razmere v ZRJ in pripravljenost za podporo in sodelovanje. Povabilo na srečanje ministrov za zunanje zadeve EU v Biarritzu želi predsednik Koštunica izkoristiti za predstavitev svojih pogledov na prihodnost ZRJ. Udeležiti se namerava tudi konference v Zagrebu. Najkasneje ob tej priložnosti se želi srečati tudi s predsednikom Kučanom.

Predsednik Kučan je potrdil pripravljenost za sodelovanje. Strinjal se je s predsednikom Koštunico, da je glede prihodnjih odnosov med državama potreben trezen pristop in se mu zahvalil, da je sprejel odposlanca slovenske vlade.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran