Sporocila za javnost in demantiji

O KREPITVI STRPNOSTI Z NOTRANJIM MINISTROM IN NAMESTNIKOM DIREKTORJA POLICIJE TER VARUHOM ČLOVEKOVIH PRAVIC

Ljubljana, 26. julij 2001


Predsednik republike Milan Kučan je danes na pogovor o pojavih nestrpnosti v Sloveniji povabil notranjega ministra dr. Rada Bohinca, namestnika direktorja policije dr. Andreja Anžiča ter varuha človekovih pravic Matjaža Hanžka v želji, da bi se seznanil, kako strokovne službe ocenjujejo družbene razmere in stopnjo družbene občutljivosti do nestrpnosti, pa naj gre za odnos do rasne, nacionalne, verske, spolne ali druge različnost.

Kot se je pokazalo v pogovoru, ti pojavi za zdaj v Sloveniji nimajo večjih razsežnosti. Pa vendar tudi posamični pojavi ne bi smeli pustiti neprizadetih ne državljanov ne pristojnih organov, je poudaril predsednik Kučan v pogovoru in dodal, da pravica do drugačnosti ni abstraktna in ni formalnost. Je lahko samo konkretna, vsakodnevna, povsod, v inštitucijah, v javnih lokalih ali zunaj njih, tudi na ulici, kjer se vsakokrat in sproti opredeljujemo s svojo držo do nestrpnosti.

Strpnosti se ne da zapovedovati, pač pa le udejanjati, zato se je potrebno odzivati na vsak pojav nestrpnosti in aktivno delovati, da kot družba ne bi postali neobčutljivi do teh pojavov in torej strpni do nestrpnosti. Posebej je predsednik izpostavil, da uveljavljanje strpnosti ne pomeni le uveljavljanje svojih pravic do različnosti, ki naj jo spoštujejo drugi, pač pa aktivno prizadevanje za varovanje, priznavanje in spoštovanje pravic drugih do različnosti. Samo tako bomo po njegovem mnenju uspeli zajeziti prostor nestrpnosti in nespoštovanja drugačnosti in samo tako bomo tudi postali družba spoštljivih ljudi, za kakršno smo se opredeljevali, ko smo se odločali za samostojno državo.

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran