Sporocila za javnost in demantiji

ITALIJANSKI ZUNANJI MINISTER RUGGIERO PRI PREDSEDNIKU REPUBLIKE KUČANU

Ljubljana, 11. september 2001


Uradni obisk novega italijanskega zunanjega ministra v Sloveniji pomeni potrditev zelo dobrih vsestransko razvitih odnosov med državama, je izjavil predsednik Kučan na pogovoru z italijanskim zunanjim ministrom Renatom Ruggierom. Poudaril je tudi pomembnost podpore Italije pri slovenskemu vključevanju v EU in NATO, ki sta ključna slovenska zunanjepolitična cilja in ki sta bila opredeljena že pri samem nastanku naše države. Zagotovil mu je, da je glede tega v slovenski uradni politiki popolna enotnost in da je ta zaveza močnejša in starejša kot so medstrankarski dogovori.

Izrazil je tudi pričakovanje, da se bodo v okviru dobrih medsebojnih odnosov hitreje reševala nekatera odprta vprašanja, še posebej uresničevanje zakona o zaščiti slovenske manjšine v Italiji, vključno s financiranjem institucij slovenske manjšine in hitrim formiranjem ustreznega paritetnega odbora, ki ga zakon predvideva. Omenil je tudi pričakovanje, da se bo rešil problem prebivalcev Jeremitišča pri Gorici. Ministra je obvestil, da je o teh problemih pisno seznanil predsednika Ciampija in mu predlagal, da sprejme predstavnike slovenske manjšine, ki ga bodo lahko neposredno informirali o tem.

Na pogovoru je bila tudi poudarjena priložnost Slovenije in Italije, da se skupno aktivno vključujeta v dejavnost mednarodne skupnosti pri stabilizaciji razmer na Balkanu. Predsednik je pri tem ponovno poudaril, da bi morale za politično prihodnost Balkana prevzeti odgovornost vse evropske države. Dogovor le teh pa bi se moral končati z dobro pripravljeno konferenco evropskih držav o politični prihodnosti Balkana. Zaradi bližine in zaradi interesov po stabilizaciji razmer na jugovzhodu Evrope bi lahko Slovenija in Italija, po mnenju predsednika, nastopali tudi s skupnimi pobudami.

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran