Sporocila za javnost in demantiji

BENEŠKA KOMISIJA - KUČAN ODGOVARJA BAJUKU

Ljubljana, 12. oktober 2000


"Vaše navedbe me niso prepričale," je predsednik Kučan zapisal v odgovoru predsedniku vlade dr. Andreju Bajuku na njegovo pismo z dne 6. 10., "zato tudi po prebiranju vašega pisma ostajam še naprej prepričan v utemeljenost svojega stališča: kdor ne zaupa ustavi in ustanovam lastne države, ta ne zaupa svoji državi. Vaše drugo obračanje na Beneško komisijo po razpisu volitev kaže dvom in nezaupanje v slovensko ustavnopravno ureditev in v državni zbor kot ustavodajalca pa tudi v legalnost in legitimnost volitev."

Predsednik Kučan ob tem opozarja na nekatere dejstva: "Državni zbor je kot ustavodajni organ dopolnil 80. člen ustave Republike Slovenije. Poslej ni ustavnopravnega dvoma o volilnem sistemu v republiki Sloveniji, torej tudi ni pravnega spora, ki ga republika Slovenija ne bi znala sama oz. bila sposobna rešiti z uporabo svojih ustavnopravnih instrumentov in postopkov", poudarja predsednik v svojem pismu in dodaja:

"Vključevanje Beneške komisije v notranja politična razmerja in ustvarjanje vtisa v mednarodni skupnosti, da država Slovenija ni sposobna razrešiti vprašanja, po kakšnem sistemu naj bodo volitve v njen parlament, je po mojem prepričanju zato napaka. Če bo država Slovenija potrebovala kako svetovanje in pomoč, ko bo prej storila vse, da sama reši svoje probleme, da ne bi brez potrebe obremenjevala drugih, se bo rade volje obračala, kot se je že, na ugledne osebnosti in ustanove v mednarodni skupnosti, posebej na tiste, ki so tudi naše. Storila bo to ob doslednem spoštovanju domačega pravnega reda, tudi avtoritete državnega zbora kot zakonodajnega in ustavodajnega organa in z zaupanjem vanj. To spada med evropske vrednote. Moramo pa jih najprej uveljaviti doma. Narobe pa je, če se s sklicevanjem nanje skuša opravičevati svoja neevropska ravnanja", posebej opozarja v svojem pismu predsednik republike.

V pismu predsednik posebej opozarja predsednika vlade, da bi morala biti Beneška komisija celovito seznanjena po načelu, naj se sliši tudi druga stran, obveščena pa tudi o tem, da so trije nekdanji ustavni sodniki, ki so odločali o referendumu v zvezi z volilnim sistemom, danes ministri, eden od teh pa tudi član Beneške komisije. Predsednik sprašuje, ali je vlada upoštevala, da nihče ne more biti sodnik v svoji lastni stvari.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran