Sporocila za javnost in demantiji

BENEŠKA KOMISIJA - ODGOVOR PREDSEDNIKA BAJUKA

Ljubljana, 13. oktober 2000


Predsednik republike se je od trenutka, ko je zvedel za zaprosilo vlade Beneški komisiji, torej še pred sedanjo volilno kampanjo, v svojih javnih nastopih in tudi v odgovoru na pismo predsednika vlade dr. Andreja Bajuka zavzel za spoštovanje ustave in avtoriteto državnega zbora kot ustavodajalca ter branil legalnost in legitimnost volitev, razpisanih na podlagi sprejetega ustavnega dopolnila za to nedeljo.

Tudi današnje pismo predsednika vlade ne daje odgovorov na vprašanja, ki sta jih s tem v zvezi tudi v slovenski javnosti odprli pismi predsednika vlade Beneški komisiji.

Predsednik republike je prepričan, da se je državni zbor v zahtevnih političnih razmerah pri dopolnitvi ustave o volilnem sistemu odločil prav in dopolnil ustavo o volilnem sistemu prav zaradi spoštovanja človekovih pravic vseh državljank in državljanov. Odločitev o zmagi na referendumu s 259.687 glasovi, ki jo je po dveh letih za nazaj izračunalo ustavno sodišče, ne more izničiti pravice vseh 1.537.439 volivcev in nadomestiti državnega zbora kot ustavodajalca, v katerem je za dopolnitev ustave glasovalo 70 od 90 poslancev.

V današnjem pismu predsednika vlade je tudi veliko ne dovolj premišljenih političnih očitkov, na katere predsednik republike ne bo odgovarjal.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran