Sporocila za javnost in demantiji

OTVORITEV IZOBRAŽEVALNEGA CENTRA RAKIČAN

Ljubljana, 20. februar 2001


Predsednik Milan Kučan je poslal pismo županu občine Murska Sobota, v katerem je izrazil obžalovanje, da se zaradi nujnih obveznosti v Ljubljani ne bo mogel udeležiti slovesnoti ob odprtju Izobraževalnega centra Rakičan.

"Na Slovenskem je kar nekaj dvorcev, ki so bili po nekoč pomembni vlogi v svojem ožjem in širšem okolju prepuščeni odmiranju, če že ne kar propadu. Le redki med njimi so bili vsaj delno obnovljeni ali se zdaj obnavljajo. Posebej sem vesel, da je med njimi Dvorec Rakičan. Hvaležen sem tistim med vami, ki ste idejo o obnovi in oživitvi dvorca udejanjili, ob finančni podpori mestne občine Murska Sobota, ki je za dosedanjo obnovo prispevala levji delež; Evropske unije, PHARE CBC programa in bivšega Ministrstva za ekonomske odnose in razvoj", je med drugim v pismu zapisal predsednik Kučan ter dodal, da sama obnova dvorca ni dovolj, da je za njegovo življenje potrebno tisto več, kar vnaša med zidove dušo, dogajanje, vrvež ljudi. Po predsednikovem mnenju bi moralo biti glavno gibalo združevanja in povezovanja ljudi izobraževanje, pridobivanje novih znanj, spoznanj, razumevanje razvojnih procesov, ki se dogajajo v svetu.

Predsednik Kučan ceni odločitev, da je Dvorec Rakičan namenjen izobraževanju. Ob tem je izrazil čestitke mestni občini Murska Sobota in Regionalni razvojni agenciji Mura, Živinorejsko veterinarskemu zavodu za Pomurje ter Srednji kmetijski šoli Rakičan za takšno zamisel o življenju dvorca in za njeno uresničitev.

"Verjamem, da bo Izobraževalni center Rakičan ob podpori Regionalne razvojne agencije Mura, Agencije za regionalni razvoj RS in programov Evropske unije spodbujal kakovosten in hitrejši razvoj Pomurja in bo vse bolj postajal "laboratorij idej", ki bo skupaj z drugimi dejavniki v Pomurju že v njegovi bližnji prihodnosti omogočil razvojni preskok z zadnjega mesta razvitosti slovenskih regij. Verjamem, da bo odločilno prispeval k oživljanju in povezovanju nemajhnih razvojnih potencialov z obeh bregov Mure in k uveljavitvi dejstva, da sta znanje in ustvarjalna uporaba znanja temelj odličnosti vsakršnega dela in jamstvo za uspešen razvoj Pomurja in celotne Slovenije v vse bolj odprtem in tekmovalnem mednarodnem okolju", je na koncu pisma poudaril predsednik Milan Kučan.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran