Sporocila za javnost in demantiji

S PREDSEDNIKOM LI PENGOM O BILATERALNIH ODNOSIH

Ljubljana, 14. junij 2000

Foto: BOBO

Predsednik republike Slovenije Milan Kučan se je srečal s predsednikom Stalnega odbora narodnega ljudskega kongresa LR Kitajske Li Pengom, ki je na povabilo predsednika Državnega zbora Janeza Podobnika na uradnem obisku v Sloveniji skupaj s soprogo Zhu Lin.

V pogovoru sta sogovornika namenila osrednjo pozornost dvostranskim odnosom. Politični odnosi, ki so bili vzpostavljeni kmalu po razglasitvi samostojne Slovenije, ko je Kitajska priznala Slovenijo in s tem novo realnost na ozemlju nekdanje Jugoslavije, so dobri, sta ocenila sogovornika, ki sta med drugim govorila tudi o vprašanju nasledstva nekdanje Jugoslavije. Pozitivno sta ocenila tudi sodelovanje med državama v času, ko je bila Slovenija nestalna članica VS OZN. Dobri odnosi omogočajo dialog, sodelovanje na gospodarskem, kulturnem, znanstvenem, raziskovalnem, tudi športnem področju, pa tudi sodelovanje na multilateralni ravni.

Slovenija spoštuje načelo ene Kitajske, je svojemu sogovorniko zagotovil predsednik Kučan in pri tem izrazil prepričanje, da se bo vprašanje Tajvana rešilo na miren in demokratičen način. Predsednik je izrazil zadovoljstvo, da prijateljski in odkriti odnosi med državama omogočajo dialog tudi o tistih vprašanjih, na katere obe državi, zaradi drugačnih izkušenj in civilizacijskih okvirov, gledata različno. Med takimi vprašanji so tudi človekove pravice, ki so temelj in zaveza evropske civilizacije in politike Republike Slovenije in ki so postale tudi univerzalno načelo Organizacije združenih narodov.

Srečanje predsednika Kučana s predsednikom Li Pengom je bilo tudi priložnost za pogovor o prihodnosti Združenih narodov in o novih realnostih globalnega sveta, v katerem naj nekdanje ideološke delitve nadomesti dialog med civilizacijami v multipolarnem svetu. Ta dialog, ob vseh razlikah, naj zagotavlja mir v svetu in zavaruje priložnost vseh za skupni razvoj in blaginjo.

Posebno pozornost sta sogovornika namenila tudi razmeram na območju Jugovzhodne Evrope in posebej ZRJ. Predsednik Kučan je gosta seznanil s slovenskimi pogledi na vzroke in povzročitelje krize v nekdanji Jugoslaviji, s prizadevanji Slovenije za stabilizacijo razmer v JV Evropi in odgovornostjo mednarodne skupnosti, posebej OZN, za dolgoročni mir in sodelovanje med narodi in državami na tem območju.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran