Sporocila za javnost in demantiji

POTREBNO JE POSKRBETI ZA PRIZADETE LJUDI

Bovec, 18. november 2000


Predsednik Milan Kučan je po ogledu območja, ki ga je prizadel plaz, poudaril, da je naprej potrebno poskrbeti za ljudi, da se jim zagotovi streha nad glavo in da se zavaruje njihovo premoženje. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo država sposobna, materialno, kadrovsko in organizacijsko poskrbeti za to, da se v Log vrne življenje, čeprav je jasno, da tam življenje nikoli več ne ne bo takšno, kot je bilo doslej.

Bovško je posebej prizadeto območje v Sloveniji, je dejal predsednik Kučan. Po njegovem mnenju bo potrebno z vladnimi in parlamentarnimi ukrepi zagotoviti pomoč, kot tudi postaviti opustitvene ukrepe. "Slovenija je organizirana država in prepričan sem, da bo delovala v tej smeri in pomagala prizadetim," je povedal predsednik Kučan in dodal, da verjame, da bo stekla tudi solidarnostna akcija, ki ne samo da bo dala dober rezultat, temveč bo pri prizadetih ljudeh ustvarila občutek, da niso osamljeni. Po mnenju predsednika republike je ta elementarna nesreča ponovno dokazala, da so posegi človeka v naravo omejeni in da je nemogoče biti boj z naravo. Je pa po mnenju predsednika Kučana nesreče mogoče predvideti. Zato je potrebno vzpostaviti mrežo raziskovalnih postaj, ki bodo omogočale oceno o morebitnih naravnih nesrečah.

Predsednik Kučan se je zahvalil tudi vsem reševalcem, gasilcem in policistom, ki sodelujejo v reševalnih in drugih akcijah na Bovškem. Kot je dejal predsednik, se je tudi tokrat izkazalo, ima Slovenija dobro organizirano civilno zaščito, saj službe kljub neprijaznemu vremenu delujejo dobro.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran