Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK POLJSKE VLADE PRI PREDSEDNIKU KUČANU

Ljubljana, 25. marec 2002


V ospredju današnjega pogovora predsednika republike Milana Kučana s predsednikom poljske vlade Leszekom Millerjem so bili predvsem širitveni procesi evroatlantskih integracij.

Po mnenju predsednika Kučana ostaja še vedno prisotno razmišljanje o širitvi EU predvsem kot o projektu krepitve gospodarske konkurenčnosti EU, premalo pa kot o projektu, v katerem poteka gospodarska integracija paralelno s politično. Samo gospodarsko in politično integrirana Evropska unija, v kateri ne bo čutiti delitev preteklosti in ki bo o svojih zunanjepolitičnih, varnostnih, tudi gospodarskih in drugih vprašanjih govorila enotno, se bo sposobna ustrezno odzivati na globalne izzive prihodnosti. Širitev prostora EU proti Vzhodu ni darilo državam v tranziciji in ni odpovedovanje zahodnih držav v dobro Vzhoda Evrope, pač pa je to objektivna potreba vseh, je menil predsednik Kučan.

Sogovornika sta govorila tudi o širitvenem procesu zveze NATO in izkušnjah Poljske kot nove članice NATO. Govorila pa sta tudi o aktualnih poskusih za tiho revizijo ureditve Evrope po drugi svetovni vojni.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran