Sporocila za javnost in demantiji

OB DESETLETNICI SREČANJE NOSILCEV SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE

Ljubljana, 4. julij 2001


Foto: BOBO

Predsednik republike je ob deseti obletnici samostojne Slovenije danes v vili Podrožnik sprejel najožje sodelavce iz obdobja osamosvajanja, ki so vsi tudi najtesneje povezani z uspešno izpeljavo osamosvojitve. Srečanja so se udeležili dr. France Bučar, Lojze Peterle, dr. Jože Mencinger, Igor Bavčar, Janez Janša, dr. Dimitrij Rupel, Jelko Kacin, dr. Spomenka Hribar, Ciril Zlobec, Ivan Oman, dr. Matjaž Kmecl, dr. Dušan Plut, Matija Malešič ter Olga Jakhel Dergan, dr. Miha Ribarič in Marjan Šiftar. Opravičili pa so se dr. Janez Drnovšek, dr. Jože Pučnik in general Janez Slapar.

V svoji zdravici je predsednik Kučan izrazil zadovoljstvo, da so se po desetih letih ponovno zbrali vsi, ki so pred desetimi leti sodelovali pri rojevanju in obrambi slovenske države in nosili največji del odgovornosti za to, da je zgrajena na dobrih temeljih.

"Veselim se, ker smo se po toliko letih srečali in se lahko skupaj spomnimo vsega, kar se je takrat dogajalo. Dogodkov, na katere smo imeli vpliv in na tiste, na katere smo imeli manj vpliva. Zmogli smo toliko moči in toliko volje, da smo naloge, ki jih je postavila pred nas zgodovina, ne glede na tudi različne ocene in poglede uspešno pripeljali do konca. Najbrž je škoda, da se v teh desetih letih nismo mogli ali znali srečati za skupno mizo in se pogovoriti o tem, kako vidimo "otroka", ki se je takrat rodil. Morebiti bi lahko shodil preje, morebiti bi bil njegov korak bolj trden in bi bil danes v kakšni podrobnosti drugačen. Ne glede na to pa mislim, da vsi skupaj delimo oceno, da je bilo življenje slovenske države v teh 10 letih uspešno. V tem uspehu je delo vsakogar od nas ter delo mnogih, ki so bili takrat z nami, mnogih povsem anonimnih, ki so delali, kot je velevala domovina in njihova lastna vest in ne nazadnje tudi delo vseh tistih, ki so podpirali to, kar je bila nam naložena odgovornost," je med drugim rekel predsednik Kučan.

Predsedniku republike se je v imenu nekdanjih tesnih sodelavcev zahvalil za povabilo na srečanje dr. France Bučar in z zadovoljstvom ugotovil, da so bili vsi zbrani leta 91 v temelju enakih pogledov in je tudi zahvaljujoč temu slovenska osamosvojitev uspela. Izrazil je tudi prepričanje, da kljub manjšim razlikam enotnost pogledov še vedno živi, kar je potrdilo tudi današnje srečanje in kar je dober obet tudi za prihodnost.

Foto: BOBO

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran