Sporocila za javnost in demantiji

AMERIŠKA VELEPOSLANICA NANCY ELY-RAPHEL NA POSLOVILNEM OBISKU PRI PREDSEDNIKU KUČANU

Ljubljana, 17. september 2001


Foto: BOBO

Opravili ste veliko delo za dobre in plodne odnose, ki jih imata Slovenija in ZDA. Odhajate z velikim moralnim kapitalom, ki vas bo ohranil v spominu Slovencev. S temi besedami se je predsednik republike Kučan zahvalil ambasadorki ZDA Nancy Ely-Raphel na razgovoru ob koncu njenega službovanja v Sloveniji. Ob tej priložnosti sta govorila o prihodnosti sodelovanja med državama in o pogledih na širitev NATO. Slovenija ve, kaj mora storiti, da bi utrdila svoje mesto med kredibilnimi kandidatkami, pričakuje pa pri tem še naprej podporo ZDA, je dejal predsednik republike.

Predsednik Kučan je veleposlanici ZDA v Sloveniji Nany Ely-Raphel ponovil svojo prizadetost z brezumnimi zločinskimi terorističnimi dejanji, ki so pretekli torek prizadeli New York in Washington, ter ponovil izraze svojega globokega sožalja s svojci umrlih in sočutja z ranjenimi. Mednarodna skupnost skupaj z ZDA nosi sedaj veliko odgovornost, da pride do dokazov o storilcih in organizatorjih tega zločinskega dejanja in nanj premišljeno in učinkovito odgovori; je v pogovoru dejal predsednik Kučan.

V pogovoru sta sogovornika izrazila prepričanje, da se bo na prelomnici, na kateri je zdaj mednarodna skupnost, le-ta odločila za krepitev vrednot, ki so dosežek demokratičnega duha človeštva, kot so še posebej spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, solidarnost in vladavina prava. Dolgoročno je to pot za krepitev varnosti in za odstranjanje korenin nasilja in terorizma v svetu. Predsednik republike je poudaril odločenost Slovenije, da se skupaj z drugimi državami aktivno in učinkovito odzove na nevarnost mednarodnega terorizma in sodeluje v iskanju odgovorov na zelo zahtevna vprašanja, pred katera je zločin v New Yorku in Washingtonu surovo postavil sodobni svet.

Predsednik republike je veleposlanici Nany Ely-Raphel zaželel veliko uspehov tudi na novem delovnem mestu svetovalke državnega sekretarja Collina Powela.

Foto: BOBO

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran