Sporocila za javnost in demantiji

KONKRETNA POBUDA ZA NORMALIZACIJO ŽIVLJENJA NA JUGOVZHODU EVROPE

Ljubljana, 12. julij 2000

Foto: BOBO


Odločitev Slovenije za center za razminiranje je bila dobra odločitev. Bila je plemenita ideja, ki odpravlja posledice neplemenitih idej in predvsem neplemenitih dejanj. Odpravlja posledice vojne, ki jo čutijo predvsem civilisti. Delovanje centra ima svojo humanitarno razsežnost, ima pa tudi zelo velik gospodarski in varnostni učinek, saj dokler so mine, ni življenja, je ob današnjem obisku Mednarodne ustanove za razminiranje in pomoč žrtvam min na Igu dejal predsednik republike Milan Kučan.

Center se je v svojem dveletnem delovanju uveljavil kot eden pomembnih dejavnikov v jugovzhodni Evropi na področju razminiranja in pomoči žrtvam in je svoje delovanje iz Bosne in Hercegovine in Hrvaške razširil tudi na območje Kosova in Albanije. Predsedniku republike so bili danes predstavljeni konkretni rezultati dosedanjega dela centra in načrti fondacije za prihodnost.

Če je mogoče danes govoriti o konkretnih pobudah za normalizacijo življenja na jugovzhodu Evrope, ki so tudi že uresničene, je to gotovo ta center, je še poudaril predsednik Kučan in izrazil pričakovanje, da se bo Slovenija zavzela, da bo center dobil mesto tudi v okviru Pakta stabilnosti za jugovzhodno Evropo.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran