Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN SPREJEL POVERILNO PISMO N.I. VELEPOSLANIKA ZDRUŽENIH DRŽAV AMERIKE

Ljubljana, 24. oktober 2001


Foto: BOBO
Predsednik republike Milan Kučan je danes sprejel poverilno pismo novoimenovanega veleposlanika Združenih držav Amerike v Republiki Sloveniji Johnnyja Younga.

V pogovoru, ki je sledil uradni slovesnosti, je predsednik Kučan med drugim veleposlaniku Youngu ponovno izrazil globoko sočutje z ameriškim narodom ob terorističnem napadu na New York in Washington ter svojo prizadetost nad brezumnim dejanjem. Ponovil je tudi pripravljenost Republike Slovenije za skupno in učinkovito akcijo proti mednarodnem terorizmu, ko v spremenjenih okoliščinah Slovenija želi, da jo ZDA pojmujejo kot partnerico v protiteroristični koaliciji, kjer Slovenija ne želi dajati le deklarativnih izjav, temveč tudi dejavno sodelovati. Po 11. septembru gledamo drugače na svet. Smo na prelomnici, kot že nekajkrat v zgodovini, ko se mora mednarodna skupnost odločiti za obrambo in krepitev vrednot, na katerih temeljijo dosežki demokracije, še posebej spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, je poudaril predsednik Kučan. Veleposlaniku je ponovil opredeljenost Slovenije, da postane članica NATA in Evropske unije, ter izrazil naše zadovoljstvo, da sta Slovenija v času njene 10-letne samostojnosti obiskala dva ameriška predsednika. To je za nas veliko priznanje in dokaz dobrih medsebojnih partnerskih odnosov.

Veleposlanik Young je med drugim poudaril, da američani Slovenijo vidijo kot zgodbo o uspehu v Jugovzhodni Evropi ter jo pogosto spominjajo na slovensko sposobnost delovati kot zgled za svoje sosede. "Temu je tako ne le zaradi vaših gospodarski reform, ki so vašim državljanom zagotovile blaginjo, vaši državi pa mednarodni ugled, temveč tudi zato, ker trdna zavezanost Slovenije načelom demokracije in človekovih pravic jasno kaže, da si z družino demokratičnih držav delite iste temeljne vrednote."

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran