Sporocila za javnost in demantiji

SREČANJE Z GOENCZEM IN PRIMAKOVOM

Ljubljana, 21. avgust 2001


Predsednik republike Milan Kučan se je danes na prijateljskem delovnem pogovoru ločeno na slovenski obali srečal z nekdanjim madžarskim predsednikom Arpadom Goenczem, nato pa z nekdanjim ruskim premierom in zunanjim ministrom, zdaj poslancem Ruske Dume Jevgenijem Primakovom, ki sta na dopustu v Sloveniji.

Srečanja predsednika Kučana z Arpadom Goenczem so bila sicer bolj intenzivna v času, ko je bil Goencz še predsednik Madžarske, saj sta se redno srečevala dvakrat letno, vendar pa stike ohranjata tudi danes. Današnje srečanje sta izrabila predvsem kot priložnost za pogovor o vlogi Srednjeevropskih držav, kamor spadata Slovenija in Madžarska, in o bodočih povezavah, kjer bosta imeli obe državi skupne interese tudi kot članici EU.

Predsednik Kučan in Primakov pa sta v pogovoru ugotovila, da se odnosi med obema državama kljub zamujenim priložnostim v zadnjih desetih letih v zadnjem času uspešno razvijajo, ter da sprejem deklaracije o medsebojnem sodelovanju med Rusko Federacijo in Republiko Slovenijo ne bo več ovira za nadaljevanje krepitve bilateralnih odnosov. V pogovoru, v katerem sta se sogovornika pogovarjala predvsem o razmerah v JV Evropi, zlasti v Makedoniji, je predsednik Kučan Primakovu predstavil svoje poglede na reševanje odprtih vprašanj na tem območju, pri čemer je izpostavil nujnost, da evropske države prevzamejo skupno odgovornost za politično prihodnost držav na Balkanu. Sogovornika sta med drugim govorila tudi o procesih širitve EU in NATO, predvsem v kontekstu svetovnih procesov po razpadu bipolarnega sveta.

Foto: BOBO

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran