Sporocila za javnost in demantiji

NAJVIŠJA PRIZNANJA ZA POSEBNE ZASLUGE PRI UVEDBI IN UVELJAVITVI SLOVENSKEGA MONITORNEGA SISTEMA

Ljubljana, 5. julij 2001


Foto: BOBO

Predsednik republike Milan Kučan je danes za izjemne zasluge pri uvedbi in uveljavitvi slovenskega monitarnega sistema ob osamosvajanju Slovenije odlikoval dr. Franceta Arharja in prof. dr. Jožeta Mencingera z Zlatim častnim znakom svobode Republike Slovenije ter dr. Marka Kranjca s Srebrnim častnim znakom svobode Republike Slovenije.

"V dneh, ki so za nami je bilo veliko govora o desetih letih, ki jih je prehodila slovenska država, o uspehih, ki jih je dosegla in ni ga najbrž bilo človeka, ki je govoril o teh uspehih in ni za uspešnost življenja te države navajal makroekonomskih kazalcev. Njihova uspešnost je posledica dobro postavljenega in ohranjenega temelja, ki ga je slovenski državi na področju gospodarstva predstavljala ekipa, ki so jo vodili današnji odlikovanci ob sodelovanju mnogih drugih. Ves čas so vzdržali - naši odlikovalci - s svojo profesionalno držo in s svojo strokovnostjo in verjamem, da bo tudi v prihodnje slovenska država ali tisti, ki jo upravljajo, z mandatom, ki ga imajo, znali ceniti njihovo profesionalno strokovno znanje in spoštovanja vredno človeško držo," je dejal predsednik Kučan ter poudaril, da se je "Slovenija morala ločiti od jugoslovanskega monitarnega sistema in vzpostaviti novega, da bi se lahko vključila v moderne svetovne tokove. Zato gre posebna zahvala današnjim odlikovancem."

Dr. Franceta Arharja je predsednik Kučan odlikoval zaradi njegove uspešne denarne politike in sanacije bank, ki jo je izpeljal v desetih letih, kot guverner Banke Slovenije.

Prof. dr. Jožet Mencingerja je predsednik Kučan odlikoval zaradi njegove uspešne postavitve mehanizmov, ki so bili pomembni za prehod v tržno gospodarstvo.

Dr. Marka Kranjca je predsednik Kučan odlikoval zaradi uspešnega dela kot prvega finančnega ministra samostojne Slovenije, ko je manj kot v letu dni trajajočem mandatu postavil temelje slovenskega fiskalnega sistema.

V imenu vseh treh se je na koncu svečane vročitve odlikovanj zahvalil prof. dr. Jože Mencinger.

Foto: BOBO

Foto: BOBO

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran