Sporocila za javnost in demantiji

OB OTVORITVI OLIMPIJSKIH IGER 2000 V SYDNEYU

Ljubljana, 16. september 2000


Predsednik republike se je 15. septembra 2000 v Sydneyu udeležil otvoritve 27. Olimpijskih iger. Ob tej priložnosti se je v Slovenski vasi srečal s slovensko olimpijsko športno ekipo in si med drugim ogledal hišo, v kateri stanuje veslaška ekipa. Obkrožen s slovenskimi olimpijci je predsednik Kučan pohvalil olimpijsko vas, ki se mu je zdela veliko bolj prijazna kot tista v Atlanti. "Tudi sam bi z veseljem bival v njej s tako prijetno družbo," je dejal.

Obisk v Avstraliji je predsednik republike izkoristil tudi za srečanje z avstralskimi Slovenci. V pogovoru z njimi je ocenil položaj Slovenije in priložnosti za tesnejše sodelovanje z Avstralijo, posebej na gospodarskem področju. Dober temelj za sodelovanje je tudi ugled slovenske narodnostne skupnosti v Avstraliji, saj so po Kučanovem mnenju avstralski Slovenci ponos tako Slovenije kot Avstralije.

Pred otvoritvijo Olimpijskih iger se je predsednik Kučan udeležil poslovne konference, ki jo je v Sydneyu organizirala Gospodarska zbornica Slovenije. Konferenco je predsednik Kučan označil kot pomemben korak v odnosih med obema državama in ocenil, da je bil dan za poslovno konferenco tik pred otvoritvijo Olimpijskih iger izbran zelo dobro. Navzočnost v Sydenyu so udeleženci konference lahko izkoristili za iskanje novih priložnosti za Slovenijo, pa tudi za moralno podporo našim športnikom.

Predsednik republike Milan Kučan se je med svojim obiskom v Avstraliji srečal tudi z nekaterimi visokimi predstavniki Avstralske vlade. Med drugim se je srečal s predsednikom vlade Novi južni Wales Bobom Carrom. Pogovarjala sta se o dobrih, vendar še premalo razvitih odnosih in o številnih možnostih, ki se ponujajo, posebej na področju gospodarskega sodelovanja. Slovenija ima prednosti, ki jih lahko avstralsko gospodarstvo s pridom izkoristi pri svojem prodoru na trga srednje in vzhodne Evrope. Predsednik Kučan je poudaril, da slovensko gospodarstvo, glede na geopolitično lego, poznavanje tržišč in običajev ter s svojo pomorsko povezavo preko luke Koper, lahko predstavlja odlične partnerje avstralskemu gospodarstvu. S pričakovanim članstvom Slovenije v Evropski uniji bo njenim dosedanjim strateškim partnerjem omogočen tudi neposredni vstop na trg EU. Pri krepitvi takega sodelovanja sta sogovornika izpostavila tudi pomen slovenskih izseljencev v Avstraliji. Poleg tega se je srečal tudi s speakerjem parlamenta Novi južni Wales Johnom Murrayem in z avstralskim ministrom za trgovino Markom Vailom, kateremu je predstavil prednosti Slovenije kot vstopne države za prodor avstralskega gospodarstva v JV Evropo in na Balkan.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran