Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK BOLGARSKEGA NARODNEGA SOBRANJA PRI PREDSEDNIKU KUČANU

Ljubljana, 1. marec 2001

Foto: BOBO

V razgovoru predsednika Kučana s predsednikom bolgarskega parlamenta Sokolovim je bilo največ poudarka dano izmenjavi pogledov na institucionalne reforme in proces širitve EU, kot tudi na aktualna dogajanja v Srbiji, Kosovu in Makedoniji.

Predsednik bolgarskega parlamenta Jordana Sokolov ocenjuje, da bo Bolgarija najverjetneje postala članica EU v drugi fazi širitve, to je v letih pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo 2008, Slovenija pa bo po vsej verjetnosti med tistimi kandidatkami, ki bodo postale članice že v prvi fazi, ki bo že nekaj let pred tem.

Predsednik Kučan je opozoril na poseben pomen, ki ga ima za nas politično-moralni aspekt vključevanja v zahodno-evropske integracijske procese. Želimo tudi sodelovati v razpravah o institucionalnih reformah EU še pred formalnim članstvom.

Sogovornika sta se strinjala, da je stabilizacija razmer na Balkanu evropski problem, zato ga je treba tudi tako reševati. Bolgarijo skrbijo incidenti v južnem delu Srbije in v Makedoniji, ki povzročajo nestabilnost v celotni regiji, zato menijo, da je potrebno povečati učinkovitost mednarodnih sil, ki jih bodo preprečevale ter poiskati načine in ustrezne oblike za sobivanje narodov in manjšin v regiji.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran