Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN ODGOVARJA DR. BAJUKU

Ljubljana, 20. julij 2000


Z začudenjem sem prejel Vaše pismo, toliko bolj zaradi nenavadne vsebine sklepov vlade, je zapisal predsednik republike Milan Kučan v svojem odgovoru na pismo predsednika vlade dr. Bajuka z dne 14. julija 2000, v katerem ga dr. Bajuk seznanja z ugotovitvijo vlade, da Slovenija še vedno nima uzakonjenega volilnega sistema, ki bi omogočal izvedbo jesenskih volitev in da bi bile volitve po obstoječem zakonu v nasprotju z odločbo ustavnega sodišča.

Taka ugotovitev ni v pristojnosti vlade, pač pa izključno Ustavnega sodišča, ki je prav zaradi ocene ustavnosti vgrajeno v naš ustavni sistem, je zapisal predsednik Kučan. Pri tem je izrazil začudenje, da se je vlada odločila predložiti problem volilnega sistema v presojo mednarodnemu forumu, še preden je bil preizkus ustavnosti izpeljan pred ustavnim sodiščem. Prav tako je po njegovem sporno tudi zaprosilo tuji instituciji za mnenje o odločitvi državnega zbora v naprej, še preden je državni zbor o ustavnih spremembah sploh dokončno odločil. Vlada po mnenju predsednika Kučana s tem izraža dvom v zrelost Slovenije, da sama rešuje svoje probleme in hkrati krni ugled in zaupanje v državni zbor.

Povsem odveč in neprimerno je po mnenju predsednika Kučana opozorilo dr. Bajuka na ustavno prisego predsednika republike in njegovo obveznost, da spoštuje ustavni red. O tem, kako spoštujem ustavni red in kako izpolnjujem ustavno prisego, govori moje dosedanje delo, je zapisal predsednik in dodal, da ima pristojnosti za ugotavljanja odgovornosti predsednika republike državni zbor.

Predsednik Kučan pričakuje, da bo vlada upoštevala temeljne določbe slovenske ustave o razmerjih med ustavnimi organi in njihove pristojnosti. S tem bo vlada dala svoj delež k ustvarjanju pogojev, da bodo državljani lahko nemoteno uresničevali svojo volilno pravico kot temeljno politično pravico, prispevala bo k stabilnosti države in njenemu mednarodnem ugledu.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran