Sporocila za javnost in demantiji

NA NAŠIH, TUDI VOJAŠKIH DEJANJIH NI MORALNIH SENC
Odlikovanja slovenskim policistom za obrambo svobode

Ljubljana, 9. julij 2001



"Tudi po desetih letih lahko le obžalujemo, da so takratni zvezni in srbski organi napačno presojali položaj v Jugoslaviji. Napačno so presodili primernost in tudi precenili sposobnost in pripravljenost tedanje zvezne armade za vojaško reševanje političnih nesoglasij med narodi in republikami skupne države. Napačno so tudi presojali in podcenili enotnost in odločenost slovenskega naroda in vseh prebivalcev Slovenije, da iz brezizhodne krize takratne države stopimo na samostojno pot, na pot svobode in upanja, trdne odločenosti, da za svojo usodo sami prevzamemo odgovornost. In napačno so ocenili sposobnost in pripravljenost naše Teritorialne obrambe in tedanje Milice, da ubranita novo samostojno državo. Spregledali so tudi priprave Manevrske strukture narodne zaščite, znotraj katere so povsem legalno tekle priprave na vojaško obrambo mlade države. Te napačne ocene so privedle do neželenega vojaškega spopada, do vojne za samostojnost, suverenost, za ozemeljsko celovitost in za dostojanstvo nove evropske države - Republike Slovenije. Na obeh straneh so padala mlada življenja, ki jih iskreno obžalujemo, a so napadalci morali vedeti, da bo orožje zahtevalo žrtve, za katere bodo morali prevzeti vso odgovornost. Opravičila za takšno nasilje nad Slovenijo ni bilo in ga ne more biti. Svojih odločitev nismo sprejeli ali uveljavili zoper nikogar drugega in ne v škodo enakih pravic drugih. In tudi ne ravnodušno do usode tistih, s katerimi smo dotlej živeli v skupni državi. Ravnali smo premišljeno in zakonito, ukrepali smo brez sovraštva, ves čas ponujali roko sodelovanja. Zato na naših, tudi vojaških dejanjih, ni moralnih senc. Vojna nam je bila vsiljena, uporabili smo dovoljena sredstva za zakonito obrambo svoje demokratične odločitve o samostojnosti."

S temi besedami je danes nagovoril predsednik republike Milan Kučan veterane vojne za samostojno Slovenijo, ki so skupaj s svojimi tovariši iz Slovenske vojske in Policije, člani Civilne zaščite ter številnimi državljani nosili veliko breme in odgovornost, da z orožjem ubranijo novo državo in zvezni vojski preprečijo, da zasede prehode na državnih mejah ter komunikacijska središča. Za zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanje suverenosti Republike Slovenije jih je predsednik republike ob deseti obletnici osamosvojitve odlikoval s Častnim znakom svobode RS.

Visoko državno odlikovanje, s katerim jim slovenska država izreka zahvalo in priznanje za pogumna dejanja, ugled in zaupanje, ki so si ga ustvarili pri ljudeh, je predsednik republike danes vročil odlikovanje dr. Andreju Anžiču, Francu Bevcu, Davorinu Bratuši, Zdenku Celini, Janezu Drevenšku, Zlatku Erzinu, Slavku Gerželji, Francu Kokotu, Srečku Kropetu, Rajku Mehu, Edvardu Mlačniku, Vinku Mlinšku, Jožetu Makotru, Mladenu Mrmolji, Stanetu Plohlu, Janezu Sodržniku, Stanislavu Venigerju, Dragu Vidrihu, Bojanu Vrečiču, Dragu Zadnikarju, Miroslavu Žaberli in Antonu Želetu. Borutu Useniku, obrambnemu atašeju Slovenije v Bosni in Hercegovini bo odlikovanje vročeno naknadno.

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran