Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK REPUBLIKE ZA SPREJEM ZAKONA O VOJNIH GROBIŠČIH V DRUGEM BRANJU

Ljubljana, 15. april 2002


Postavljeni ste pred zgodovinsko odločitev, je zapisal predsednik republike Milan Kučan v svojem današnjem pozivu poslancem državnega zbora, naj sprejmejo zakon o vojnih grobiščih.

S svojo odločitvijo ne boste prepuščali tega tako pomembnega dejanja prihodnjim rodovom, ki bi le težko razumeli, zakaj je imelo razdiralno sovraštvo po tolikih desetletjih še vedno več moči kot pietetea do mrtvih in odgovornost za prihodnost, dodaja predsednik Kučan.

Če bo zakon sprejet, bo sporočal »voljo domovine, da želi pokopati svoje mrtve otroke, ki ji jih je vzel nasilni čas vojne in ideološkega in političnega obračunavanja neposredno po njej. Njihove poti do groba so bile različne, vendar onkraj smrti pripada vsem enako človeško dostojanstvo. Sodbe o življenju naj nikomur ne odrekajo pravice do groba. Vsi mrtvi imajo pravico do miru, spomina in temeljnega človeškega spoštovanja,« je zapisal predsednik republike.

Med pietetna dejanja šteje predsednik Kučan tudi ureditev knjige mrtvih, seznam vseh slovenskih žrtev druge svetovne vojne, izdajo mrliških listov svojcem, če jih želijo, vzdrževanje partizanskih grobišč in grobišč talcev, spomenikov NOB ter ureditev spominskih parkov v Kočevskem Rogu in na Teharjih. S temi dejanji sprejemamo vse tedanje žrtve za svoje, pokopljemo jih v spravi in v miru med živimi, svoje moči pa združujemo za prihodnost slovenstva.

»Ta zakon ne piše zgodovine in ne izreka vrednostnih sodb«, piše predsednik in dodaja, da je evropsko in ameriško zgodovinopisje slovenskemu narodu že prisodilo mesto v zgodovinskem spopadu proti nacizmu, celota dogajanj teh časov med nami Slovenci pa je v rokah naših zgodovinarjev.

Državni zbor je s politično izjavo o tistem času še vedno dolžnik svojim lastnim sklepom in pričakovanjem državljanov ob plebiscitu, da bo samostojna Slovenija država vseh Slovencev, ki bodo ne glede na svoja pretekla ravnanja zanjo nosili odgovornost skupaj. Ko bo državni zbor opravil še to dejanje, bo ob že potekajočem kazenskopravnem razjasnjevanju zunajsodnih pobojev po mnenju predsednika Kučana smiselno opraviti tudi poslednje simbolno dejanje sprave in postaviti spomenik vsem Slovencem, ki jih je slovenskemu narodu iztrgala vojna kot presežno zlo z vsemi svojimi posledicami. To naj bi bil simbol skupnega spomina in naše spravno dejanje.

PISMO V CELOTI (pdf format)

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran