Sporocila za javnost in demantiji

POVERILNA PISMA LATVIJSKE VELEPOSLANICE IN VELEPOSLANIKA ŠRI LANKE PREDSEDNIKU REPUBLIKE

Ljubljana, 11. julij 2001


Predsednik republike Milan Kučan je danes sprejel poverilna pisma novoimenovane veleposlanice Republike Latvije v Sloveniji Elite Kuzma in prvega izrednega in pooblaščenega veleposlanika Demokratične socialistične republike Šri Lanke v Sloveniji Anila Kumarja Moonesingheja.

Slovenski in latvijski narod povezujeta podobni zgodovinski usodi, še bolj pa ju bo povezovala skupna evropska prihodnost, je poudaril predsednik Kučan v pogovoru z latvijsko veleposlanico po uradni slovesnosti. Državi imata enake zunanjepolitične cilje, članstvo v EU in Natu. Kot članici omenjenih organizacij bosta imeli še več možnosti za poglobljeno sodelovanje. Pri tem ju bodo povezovali tudi skupni interesi malih držav, ki gradijo enakopravno z velikimi Evropo prihodnosti.

Na razgovoru z veleposlanikom Šri Lanke pa je predsednik Kučan ugotovil, da državi zaradi podobnih pogledov na najaktualnejša mednarodna vprašanja dobro sodelujeta v okviru mednarodnih organizacij, predvsem v OZN. Kljub geografski oddaljenosti obstojajo priložnosti za sodelovanje, ki ostajajo neizkoriščene, posebej na gospodarskem področju. Šri Lanka ima namen v večji meri kot do sedaj uporabljati Luko Koper pri izvozu svojih proizvodov v Evropo, je povedal novi veleposlanik.

Foto: BOBO

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran