Sporocila za javnost in demantiji

KANCLER SCHROEDER O DOBRIH OBETIH ZA SLOVENIJO

Ljubljana, 25. junij 2001


Foto: BOBO

Slovenija je med prvimi kandidatkami za vstop v EU, če že ne prva, je dejal kancler Schroeder v današnjem pogovoru s predsednikom republike Milanom Kučanom. Kar zadeva NATO, ki je načelno sprejel odločitev o nadalnji širitvi, ne vidim ovir za sprejem Slovenije. Slovenija ima torej dobre obete za naslednje desetletno obdobje, je dodal Gerhard Schroeder, gost Slovenije na proslavi Dneva državnosti ob deseti obletnici samostojne Slovenije.

V pogovoru s predsednikom Kučanom sta največ pozornosti namenila integracijskim procesom v Evropi in nekaterim aktualnim vprašanjem, ki so povezani s širitvijo EU kot so vprašanja regionalnega razvoja in strukturnih fondov, prostega pretoka delovne sile, kmetijske politike. Predsednik Kučan je ponovil svoje stališče, da nobeno vprašanje ne bi smelo zaustaviti procesa širitve območja miru, stabilnosti in blaginje v Evropi in se zavzel za prehodna obdobja za področja, ki bi znala predstavljati preveliko oviro. V okviru razmisleka o prihodnosti EU sta se sogovornika dotaknila tudi vprašanja odnosov do Rusije in do kriznega območja JV Evrope.

Beseda je tekla tudi o perspektivah za nadaljnjo poglobitev bilateralnih odnosov med državama, pa tudi o odškodninah Slovencem za prisilno in suženjsko delo med drugo svetovno vojno, ki so po besedah predsednika Kučana verjetno zadnje poglavje umeščanja evropske preteklosti v zgodovino.

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran