Sporocila za javnost in demantiji

OSIMSKI SPORAZUMI SO USTAVA ODNOSOV MED SLOVENIJO IN ITALIJO

Ljubljana, 8. november 2000

Foto: BOBO

Predsednik republike Milan Kučan je ob 25. obletnici podpisa Osimskih sporazumov sprejel predstavnike, ki so pred četrt stoletja sodelovali pri pripravi teh sporazumov med takratno SFRJ in Italijo.

Kučan je izpostavil pomen sporazumov, podpisanih 10. novembra 1975, ki so dokončno rešili vprašanje poteka meje med državama, prispevali pa so tudi h krepitvi dvostranskih odnosov. Obenem je predsednik spomnil, da Slovenci v Italiji, ki jim Osimski sporazumi zagotavljajo najvišjo možno zaščito, še vedno čakajo na globalni zaščitni zakon. Italija po njegovih besedah zakon, ki je tik pred sprejetjem, dolguje ne le svojim državljanom slovenskega porekla, ampak tudi demokratični Evropi.

Predsednik Kučan je menil, da so dileme, s katerimi se slovenski narod srečuje danes, podobne tistim, s katerimi se je srečeval ob vstopu v 20. stoletje: kako preživeti, vkleščeni med dvema velikima svetovoma, germanskim in romanskim, in kako ohraniti svojo identiteto v spreminjajočem se svetu. Bistvena razlika je po njegovih besedah v tem, da so takrat o slovenski usodi pretežno odločali drugi, ki so dajali tudi odgovore na navedene dileme, danes pa slovenski narod, ki ima končno svojo državo, odloča in išče odgovore sam. Takrat smo vedeli, da moramo najti način življenja s svojimi sosedi, danes vemo, da se moramo umestiti v procese in tokove, ki zaznamujejo čas - to je Evropska unija, je dejal Kučan.

Predsednik je še poudaril diplomatsko izkušnjo ob sprejemanju Osimskih sporazumov, ko so zelo občutljivo vprašanje reševali na temu primeren način. Diplomacija je pogajanja vodila tiho, "ne pa na prvih straneh časopisov in za vsakim bifejem, tako kot danes žal pogosto počne mlada slovenska država. To je nekaj, kar bi lahko služila kot učna ura slovenske diplomacije", je rekel Kučan.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran