Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN OBJAVIL POZIV ZA ZBIRANJE PREDLOGOV MOŽNIH KANDIDATOV ZA SODNIKA EVROPSKEGA SODIŠČA ZA ČLOVEKOVE PRAVICE

Ljubljana, 21. november 2000


Predsednik republike Milan Kučan je danes podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. Sedanjemu sodniku Evropskega sodišča iz Republike Slovenije dr. Boštjanu M. Zupančiču poteče triletni mandat 31. oktobra 2001. V skladu z Evropsko konvencijo o človekovih pravicah mora Republika Slovenija predložiti Svetu Evrope listo s tremi kandidati. Kandidate določi na predlog predsednika republike državni zbor. Po Evropski konvenciji morajo imeti sodniki visok moralni ugled in morajo bodisi izpolnjevati zahtevane pogoje za opravljanje visokih pravosodnih funkcij ali pa morajo biti splošno priznani pravni strokovnjaki.

Poziv predsednika republike bo objavljen v Uradnem listu Republike Slovenije predvidoma v četrtek, 23. novembra 2000. Predloge za možne kandidate je treba poslati v roku 30 dni po objavi poziva v uradnem listu. Predlogi morajo biti obrazloženi, predložene morajo biti listine o izpolnjevanju zahtevanih pogojev in pisno soglasje možnega kandiata, da je kandidaturo pripravljen sprejeti.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran