Sporocila za javnost in demantiji

ENA NAJLEPŠIH IN NAJBOLJ USPEŠNIH STRANI SLOVENSKE ŠPORTNE ZGODOVINE

Ljubljana, 15. junij 2002


Ob vrnitvi s svetovnega prvenstva na Japonskem in v Južni Koreji je predsednik Milan Kučan sprejel nogometno reprezentanco Slovenije. Predsednik je v nagovoru nogometašem poudaril da so z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo napisali eno najlepših in najbolj uspešnih strani slovenske športne zgodovine in da so na to lahko in morajo biti ponosni. "Napisali ste eno zelo uspešnih strani slovenske zgodovine na sploh. Tiste strani, ki govori o nujnosti tkanja vezi med nami Slovenci, med državljani in državljankami te države. Ni zelo veliko čvrstih vezi, več je rahlih in veliko je viharjev, ki jih hitro natrgajo, tako kot rahlo pajčevino. Ampak z uspehi, ki ste jih dosegli, so se naši ljudje poistovetili. Veliko je bilo navdušenja nad temi uspehi in brez razlik so vas podpirali. Zato so bila morebiti pričakovanja, povezana s tem prvenstvom tako velika. Morebiti so bila tudi nerealna. Mogoče smo celo pozabili, da so tudi porazi sestavni del športa. Sam seveda mislim, da je človeku potrebno podati roko takrat, kadar mu zdrsne. Je pa na vas, da boste ocenili - skupaj s strokovnjaki, kaj v resnici je svetovno prvenstvo in udeležba Slovenje na njem - pomenilo. Mislim, da moramo biti pravični sodniki, ko gre za športno javnost". Predsednik je tudi dejal, da ne smemo pozabiti, da so uvrstitev na svetovno prvenstvo dosegli s trdim delom, z odpovedovanjem, s tovarištvom, s prijateljstvom in z velikim kolektivizmom.

Predsednik je izrazil obžalovanje, da je med njimi v času svetovnega prvenstva prišlo do konflikta, ki ga je mogoče razumeti, ne pa tudi upravičiti ter izrazil upanje, da ga bodo znali urediti sami - športno, moško in dostojanstveno.

Predsednik Kučan je na koncu dejal, da so z njihovimi uspehi dosegli, da se veliko mladih fantov, veliko otrok, danes ukvarja z nogometom, da želijo biti takšni, kot so oni in ki v svojem mladem življenju vidijo v nogometu nek ideal in smisel življenja. Tudi zaradi teh otrok je predsednik Kučan nogometaše prosil in pozval, naj jim ne vzamejo vero v to, da Slovenci zmoremo, znamo, tako kot so to zmogli in znali vse doslej tudi oni." Še boste tekmovali, še bodo prišle velike zmage, še bodo prišli porazi in še bodo prišli uspehi. Verjamem, da vse to zmorete. Če bo že kdo, ki misli, da se je njegova pot v slovenski državni reprezentanci končala, bi se mu rad zahvalil za vse, kar je dal. Verjamem pa, da boste še enkrat vsi temeljito premislili, preden se boste dokončno odločili."



URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran