Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK DEŽELNEGA ODBORA FJK ANTONIONE PRI PREDSEDNIKU KUČANU

Ljubljana, 26. september 2000

Foto: BOBO

Do delovnega srečanja je prišlo na pobudo predsednika Deželnega odbora Avtonomne dežele Furlanije - Julijske krajine Roberta Antoninoneja, ki je predsedniku Kučanu predstavil pobudo dežele FJK o regionalnem povezovanju in sodelovanju med obmejnimi deželami in pokrajinami Italije, Slovenije, Avstrije in Hrvaške "Stati generali transfrontalieri". Regionalno sodelovanje naj bi potekalo na vseh ravneh in v vseh segmentih družbe. V projekt naj bi bila vključena tudi EU.

Predsednik Kučan je poudaril, da se Slovenija zavzema za tesne odnose in vsestransko vsebinsko povezovanje s sosedi in njihovimi obmejnimi regijami. Ima velik interes, da se povezuje z Italijo, ter da skupaj nastopa v različnih projektih v srednji in Jugo-vzhodni Evropi, vključno z gradnjo 5. evropskega prometnega koridorja. Čezmejno regionalno sodelovanje, ki bo predstavljalo eno izmed pomembnih oblik organiziranosti v EU, mora temeljiti na evropskih vrednotah. Spoštovanje različnosti in zagotavljanje pravic manjšin predstavljata predpogoj za uspešnost takega povezovanja. Zato predsednik Kučan tudi pričakuje od deželne oblasti v FJK, da bo omogočila normalen razvoj slovenske narodnostne skupnosti v Italiji po sprejetju zakona o ustanovitvi Instituta za zaščito jezikovnih in kulturnih tradicij italijanskih državljanov slovenskega jezika, ki bo koordiniral uporabo finančnih sredstev, ki jih italijanska država preko deželne vlade namenja za dejavnost slovenske manjšine.

Na delovnem kosilu, ki je sledilo pogovoru, sta sodelovala tudi Rudi Pavšič, predsednik Slovenske kulturno-gospodarske zveze, in Sergij Pahor, predsednik Sveta slovenskih organizacij v Italiji.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran