Sporocila za javnost in demantiji

IZMENJAVA PISEM PREDSEDNIKOV CLINTONA IN KUČANA

Ljubljana, 5. september 2000


Predsednik Milan Kučan je včeraj odgovoril na pismo predsednika Clintona z dne 28. avgusta. V tem pismu Clinton poudarja pomen konstruktivne vloge, ki jo ima Slovenija v Jugovzhodni Evropi. Pokazala je, da je zanesljiv mednarodni partner. Ameriški predsednik prav tako pričakuje, da bo Slovenija prostovoljno povečala svoj delež v mirovnih prizadevanjih in tako potrdila svojo vodilno vlogo v Združenih narodih in na področju vsestranske varnosti.

Predsednik Kučan se v odgovoru tako kot Clinton z veseljem spominja njegovega lanskega obiska v Sloveniji. Soglaša z njim, da so mir, stabilnost in prosperiteta Jugovzhodne Evrope vitalni varnostni, politični in gospodarski interes mednarodne skupnosti. Slovenija si je tudi kot nestalna članica Varnostnega sveta močno prizadevala za stabilizacijo te regije. Ugled organizacije Združenih narodov pa bo ostal neokrnjen, če bo sposobna v celoti prevzeti svojo odgovornost. Ni dovolj sprejeti odločitve o mirovnih operacijah, meni Kučan, mir je potrebno tudi zagotoviti. Slovenija sprejema svoj del odgovornosti ter bo v okviru svojih zmožnostih aktivna v mirovnih akcijah širom sveta.

Predsednik Kučan je prav tako zapisal, da Slovenija v celoti podpira pobudo ZDA glede finančnih osnov mirovnih operacij OZN in bo na 55. zasedanju GS OZN obvestila o odločitvi slovenske vlade, da prostovoljno poveča svoj prispevek za te operacije.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran