Sporocila za javnost in demantiji

KONEC ISKANJA TEMELJNIH KONCEPTUALNIH MODELOV
Predsednik republike Milan Kučan je na predstavitveni obisk sprejel novega načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadirja Ladislava Lipiča. Sprejema sta se udeležila tudi minister za obrambo dr. Anton Grizold in dosedanji načelnik Generalštaba general-podpolkovnik dr. Iztok Podbregar.

Ljubljana, 9. marec 2001

Foto: BOBO

Osrednja tema pogovora predsednika republike so bile neposredne in dolgoročne naloge Generalštaba in Ministrstva za obrambo pri oblikovanju sodobne, učinkovite in racionalne vojaške organizacije, ki bo v skladu s strateškimi cilji Slovenije, med katerimi je tudi članstvo v NATO, sposobna izpolnjevati vse zahtevane standarde za zavarovanje suverenost in neodvisnost države ter za operativno sodelovanje v mednarodnih operacijah.

Predsednik Kučan je v pogovoru izrazil pričakovanje, da bo po desetletnih prizadevanjih državnih organov konec iskanja temeljnih konceptualnih modelov, doktrinarnih opredelitev in normativnih rešitev. Vprašanja vojaške obrambe in še posebej obsega, strukture in organizacije Slovenske vojske ter načina njene uporabe po prepričanju predsednika republike ne smejo biti odvisna od vsakokratne zasedbe vodilnih mest v Ministrstvu za obrambo, kar je bilo sicer značilno za preteklo obdobje. Posebno pozornost bo po mnenju predsednika republike potrebno posvetiti usposabljanju za mednarodno sodelovanje in za delovanje v mednarodnih mirovnih operacijah, ki je bilo v mednarodnih krogih visoko cenjeno že doslej.

Predsednik republike pričakuje, da bosta novi načelnik GŠ in minister za obrambo imela potrebno oporo v vladi pri prizadevanjih za uresničitev teh ciljev ter da bodo vprašanja obrambe in vojaške organizacije deležna stalne in sistematične skrbi vlade. Vlada in Državni zbor sta najbolj poklicana, da v skladu s strateškimi cilji države zagotovita ustrezne kadrovske in materialne pogoje za delovanje vojske ter za učinkovit parlamentarni in upravni nadzor nad delovanjem vojske, njeno nepolitičnost in preglednost vojaških in vseh obrambnih izdatkov.

Novemu načelniku GŠ je predsednik Kučan zaželel uspešno delo v prepričanju, da bo imel vso potrebno podporo ministra za obrambo in da bo lahko uspešno nadaljeval delo svojih predhodnikov, ki za svoje delovanje niso vedno imeli ugodnih razmer. Dosedanjemu načelniku GŠ generalu Podbregarju se je predsednik republike zahvalil za opravljeno delo in za uspešno sodelovanje, na novem odgovornem delovnem mestu pa mu je zaželel uspešno delo.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran