Sporocila za javnost in demantiji

ODBOR ZA SVOBODNO ODLOČANJE PRI PREDSEDNIKU KUČANU

Ljubljana, 13. junij 2001


Predsednik republike Milan Kučan je danes sprejel predstavnike Odbora ZA svobodno odločanje dr. Spomenko Hribar, Iztoka Osojnika in dr. Katjo Boh, ki so predsednika seznanili s sestavo Odbora in cilji gibanja, ki je nastal ob razpisu referenduma o noveli zakona o zdravljenju neplodnosti in postopkih oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Kot je povedala dr. Spomenka Hribar, je Odbor želel v razprave o referendumskem vprašanju predvsem vnesti argumente, ki naj v okviru racionalnega družbenega razmisleka prispevajo k etiki državljanske solidarnosti in človeškega sočustvovanja z ljudmi, ki iščejo pomoč. Na državljanski ravni ni ideoloških in drugih razlik, na tej ravni velja le strpnost med državljani, je poudarila dr. Hribarjeva.

Kadar koli posegamo v pravice posameznika, posegamo istočasno v pravice skupnosti kot celote in prav zaradi tega je treba ta vprašanja obravnavati posebej tenkočutno, je v pogovoru poudaril predsednik Kučan. Strokovna in etična vprašanja po njegovi sodbi nikakor niso primerna za odločanje na referendumu, zato je tudi za ta referendum izbrana tema ponesrečena. Tudi če so bile pri sprejemanju te novele zakona storjene kakšne napake, gre pri tem referendumu za več. Gre za odgovornost za pomembno etično odločitev. Zato predsednik meni, da je referendum priložnost za državljane, da v skladu s svojo osebno etiko sooblikujejo njegov izid.

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran