Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN SPREJEL UGLEDNE EVROPSKE IN DOMAČE MONETARNE IN FINANČNE STROKOVNJAKE

Ljubljana, 18. maj 2001

Foto: BOBO

Predsednik Kučan je sprejel guvernerje in bivše guvernerje evropskih narodnih bank ter predsednike bank, ki so na različne načine podpirali Slovenijo ob njeni osamosvojitvi ter pri njeni izgradnji lastnega monetarnega in gospodarskega sistema.

Predsednik Kučan je v razgovoru poudaril posebnosti slovenske tranzicijske poti v primerjavi z drugimi tranzicijskimi državami in svojstven prispevek Slovenije k evropski bančni zgodovini in predstavil razloge Slovenije za vključitev v Evropsko unijo. Zanimali pa so ga tudi pogledi sogovornikov o prihodnosti Evropske monetarne unije in Eura. Predsednik Kučan soglašal, da je izpolnitev kriterijev za vstop v EMU pomembna predvsem za kandidatke same. Enako velja tudi za kriterije za vstop v EU. V obeh primerih gre predvsem za njihove lastne stabilne gospodarske in politične razmere in za ustvarjanje možnosti za nadaljnji kakovostni in trajnostni razvoj.

Sprejema so se udeležili tudi bivši in sedanji guverner Banke Slovenije ter slovenski strokovnjaki in funkcionarji, ki so največ storili za monetarno osamosvojitev Slovenije ter za uveljavitev in stabilnost slovenskega tolarja.

Udeleženci sprejema so v Sloveniji na letni skupščini članov Evropskega združenja za bančno zgodovino - letošnja gostiteljica je ob 10 letnici osamosvojitve Banka Slovenije - udeležujejo pa se tudi tematske konference "Vloga bančništva 20. stoletja v kriznih situacijah in obnovi".


Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran