Sporocila za javnost in demantiji

SREČANJE PREDSEDNIKOV MESIĆA IN KUČANA NA BRDU PRI KRANJU

Brdo, 1. junij 2002


V času srečanja predsednikov srednjeevropskih držav se je predsednik Kučan ločeno srečal s predsednikom Hrvaške Stipetom Mesićem. Predsednika sta se pogovarjala o rezultatih srečanja srednjeevropskih predsednikov ter o aktualnem stanju v medsebojnih odnosih. Strinjala sta se, da ni dobro, ker državi že deset let govorita, da so dvostranski problemi rešljivi, vendar ti še vedno ostajajo nerešeni. To po Kučanovih besedah ni dobro spričevalo za kredibilnost obeh držav, zato bi bilo v Zagrebu in Ljubljani potrebno resno razmisliti, kaj to pomeni.

Kot je po pogovorih novinarjem dejal Mesič, bi morali po njegovem mnenju strani znova sesti za skupno mizo in poiskati tisto vprašanje, ki ga bo moč rešiti najprej. Tudi Kučan meni, da se je treba, če ne gre drugače, dogovoriti vsaj o enem vprašanju. Ob tem pa je opozoril, da "ni njegovo stališče, da je treba pri reševanju problemov začeti znova". Po njegovih besedah je potrebno začeti "od tod, kjer smo, in se dogovoriti, katero vprašanje je tisto, ki je rešljivo, kajti sicer kar naprej relativiziramo vse stvari".

"Meja v Piranskem zalivu je bila med vladama dogovorjena, sporazum je bil parafiran, nenadoma pa je relativiziran, ni ga. Tako ne more iti, ne more od problema do problema biti rešitev, potem pa nenadoma rešitve ni več. To je naslabše," je opozoril Kučan. Dogovor je bil sklenjen, treba je dati času čas in nekoč se bo to vprašanje že rešilo, osnova pa je, kar je bilo dogovorjeno med vladama, je bil odločen predsednik. Kučan je tudi poudaril, da se ti problemi ne morejo reševati "prek medijev, polresnic ali napačnih interpretacij, ki že sicer težkim problemom dodajo še svoje breme".

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran