Sporocila za javnost in demantiji

MOŽNI KANDIDATI ZA SODNIKA EVROPSKEGA SODIŠČA ZA ČLOVEKOVE PRAVICE IN PONOVITEV POSTOPKA ZA VARUHA OZIROMA VARUHINJO ČLOVEKOVIH PRAVIC

Ljubljana, 29. december 2000


Urad predsednika republike je na podlagi v Uradnem listu objavljenega poziva za zbiranje predlogov možnih kandidatov za sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice prejel pet predlogov možnih kandidatov. Predlagani so prof. dr. Silvo Devetak, direktor Evropskega centra za etnične, regionalne in sociološke študije Univerze v Mariboru, prof. dr. Peter Jambrek, redni profesor na Visoki upravni šoli Univerze v Ljubljani, dr. Arne Mavčič, predstojnik pravnega informacijskega centra Ustavnega sodišča Republike Slovenije, prof. dr. Anton Perenič, redni profesor in prof. dr. Boštjan M. Zupančič, sedanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice.

Predsednik republike Milan Kučan se bo o možnih kandidatih v kratkem posvetoval z vodji poslanskih skupin in poslancema italijanske in madžarske narodne skupnosti.

Ker predlagana kandidatka za varuhinjo človekovih pravic Darja Lavtižar Bebler v Državnem zboru ni bila izvoljena, je predsednik republike Milan Kučan objavil nov poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za varuha oziroma voruhinjo človekovih pravic. Poziv bo objavljen v Uradnem listu RS 29.decembra 2000. Predloge je treba poslati Uradu predsednika republike v 40 dneh po objavi poziva.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran