Sporocila za javnost in demantiji

SREČANJE Z JEREMITARJI IN PREDSTAVNIKI ZAMEJCEV IZ ITALIJE

Ljubljana, 8. september 2001


Predsednik republike je v Novi Gorici, kjer se je udeležil obeleževanja občinskega praznika Nove Gorice in tisočletnice Solkana, danes na sedežu občine Nova Gorica sprejel tudi predstavnike Jeremitišča, ki so predsednika želeli seznaniti s svojim položajem in konkretno nevarnostjo, kot so mu rekli, da bo ta starodavni slovenski zaselek v italijanski goriški občini za vedno izbrisan z zemeljske oble pod pretvezo urbanističnega načrta.

Predsednik Kučan, ki je pred tem prejel tudi pismo župana občine Gorica Gaetana Valentija, v katerem mu je predstavil svoj pogled na občinske urbanistične načrte in na prizadetost slovenske skupnosti, je v pogovoru z Jeremitarji poudaril smotrnost in utemeljenost argumentov, da se ponovno proučijo desetletja stari načrti, ki so bili narejeni še v času blokovske delitve Evrope, ko je imal meja med Italijo in nekdanjo Jugoslavijo drugačno politično in gospodarsko funkcijo. Danes so razmere drugačne in v EU, katere članica naj bi Slovenija postala do leta 2004, meje izginjajo, nekoč potrebni obmejni objekti pa postajajo odveč. Še posebej pa gre v tem primeru tudi za politično kulturo in čast večine ter njenega demokratičnega razumevanja vloge in položaja narodnostne manjšine.

Predsednik republike se je v Novi Gorici ločeno srečal tudi s predstavnikoma obeh slovenskih krovnih organizacij v Italiji, Sergijem Pahorjem in Rudijem Pavšičem, ki sta predsednika seznanila s potekom imenovanja članov v paritetni odbor za izvajanje globalnega zaščitnega zakona in s hudimi finančnimi problemi, s katerimi se soočajo manjšinska društva in organizacije.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran