Sporocila za javnost in demantiji

LUKSEMBURG JE LAHKO DOBER ARGUMENT ZA KREPITEV SLOVENSKE SAMOZAVESTI

Ljubljana, 1. oktober 2001


Foto: BOBO

Danes je prispel v Slovenijo na tridnevni uradni obisk Veliki vojvoda Luksemburga s soprogo. Spremlja ju številna uradna delegacija in gospodarstveniki. Pretežni del uradnih pogovorov z gostiteljem predsednikom republike Milanom Kučanom z Velikim vojvodo Henrijem je bilo posvečenih Evropski uniji in v tem okviru pogledom in stališčem Slovenije in Luksemburga na institucionalne reforme EU. Govora je bilo tudi o širitvi NATO.

Predsednik Kučan je poudaril, da je Luksemburg vzgled, kako je lahko po številu prebivalcev majhna država vsestransko uspešna v tej veliki evropski družini in pri tem ohranja svojo identiteto in posebnosti. S tem je lahko Luksemburg dober argument za krepitev slovenske samozavesti, saj je dokaz, da lahko država, kot je Luksemburg, enakopravno prispeva k skupnim, soglasnim odločitvam o najpomembnejših zadevah EU, je poudaril predsednik Kučan.

Predsednik Kučan je v nadaljevanju pogovorov ponovno izrazil obžalovanje, da je pred nedavnim prišlo do brezumnih, zločinskih terorističnih dejanj v ZDA. Ta dogodek daje odslej poseben pečat mednarodnim odnosom. To velja tudi za današnji obisk Velikega vojvode. V pogovoru sta sogovornika izrazila prepričanje, da se bo na prelomnici, na kateri je zdaj mednarodna skupnost, le-ta odločila za odločen boj proti terorizmu ter za krepitev vrednot, ki so dosežek demokratičnega duha človeštva, kot so še posebej spoštovanje človekovih pravic in svoboščin, solidarnost in vladavina prava.

Veliki vojvoda Luksemburga je izrazil nadaljnjo podporo Sloveniji pri njenem vključevanju v EU in NATO, pri čemer je izpostavil velik napredek, ki ga je Slovenija v desetih letih dosegla na vseh področjih.

V času obiska v Sloveniji si bo Veliki vojvoda Luksemburga s soprogo ogledal Ljubljano, Postojnsko jamo in Piran, obiskal pa bo tudi Fundacijo za razminiranje in Inštitut Republike Slovenije za rehabilitacijo.

Foto: BOBO

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran