Sporocila za javnost in demantiji

VRH TISOČLETJA KOT PRILOŽNOST ZA ZDRUŽENE NARODE

Ljubljana, 9. september 2000


"Današnji svet je drugačen od tistega, v katerem je OZN nastala. Nasprotja takratnega sveta so danes zamenjala nova nasprotja. OZN s svojo strukturo še vedno ni umeščena v sedanji svet. Še vedno živi v svetu, v kakršnem je nastala. Samo sklicevanje na Ustanovno listino ni dovolj, da bi se OZN reformirala in prilagodila sodobnemu času. Problem se kaže tudi pri odločanju glede sprožitve mirovnih operacij. Razmerje med človekovimi pravicami in suverenostjo držav ni urejeno, na odločitve vplivajo interesi posameznih držav," je v pogovoru z novinarji dejal predsednik Kučan in ocenil, da je vrh tisočletja organizirana priložnost, da bi se Združeni narodi soočili z resnico o sebi in z resnico o sodobnem svetu. Sklepna deklaracija Mileniuma ima po njegovem svojo vrednost, ker potrjuje načela OZN in jih skuša postaviti v današnji čas.

Slovenski predsednik se je v okviru vrha na sedežu ZN v New Yorku udeležil tudi okrogle mize o izzivih 21. stoletja, ki ji je predsedoval predsednik singapurske vlade Goh Chok Toh. V razpravi, ki se je je udeležila skupin 40 voditeljev držav, je predsednik Kučan poudaril predvsem pomen znanja v procesih globalizacije, ki imajo tudi svoje nevarnosti. Skliceval se je na del zaključnega dokumenta vrha tisočletja, ki govori o potrebi po solidarnosti in pravici revnih, da pričakujejo pomoč bogatih. V skladu s kitajsko modrostjo, da revežu pomagaš, če ga naučiš loviti ribo, je poudaril, da leži odgovor na negativne posledice globalizacije v dostopu do znanja in informacij s pomočjo novih tehnologij. "Razkol med tistimi, ki imajo znanje in tistimi, ki ga nimajo, ustvarja dvopolno družbo, kar lahko privede do novih spopadov. Globalizacija izobraževalnih sistemov bo zato v prihodnosti velika tema človeštva. Z enakopravnim dostopom do izobraževanja bi se morali poleg Unesca ukvarjati celotni Združeni narodi," je prepričan predsednik Kučan.

Predsednik Kučan je na vrhu tisočletja v prisotnosti visoke komisarke OZN za človekove pravice Mary Robinson, ki je hkrati tudi generalna sekretarka Svetovne konference proti rasizmu, rasni diskriminaciji, ksenofobiji in sorodnim oblikam netolerance, podpisal deklaracijo Strpnost in različnost ter opcijska protokola h Konvenciji o pravicah otrok in h Konvenciji o otrocih v oboroženih spopadih.

Predsednik Kučan se je udeležil tudi več sprejemov, ki so bili organizirani ob mileniumu, med drugimi sprejema generalnega sekretarja OZN Kofi Annana in predsedujoče vrha tisočletja Tarje Halonen, sprejema predsednika ZDA Billa Clintona in sprejema frankofonskih držav.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran