Sporocila za javnost in demantiji

ZAKLJUČNI POGOVOR S PREDSEDNIKOM MALTE
Uradni obisk Guida de Marca v Sloveniji

Ljubljana, 16. marec 2001


Z zaključnim pogovorom s svojim gostiteljem predsednikom republike Milanom Kučanom, je predsednik republike Malte Guido de Marco danes zaključil dvodnevni uradni obisk v Sloveniji, med katerim je imel pogovore tudi s predsednikom državnega zbora Borisom Pahorjem, predsednikom državnega sveta Tonetom Horvatom, predsednikom vlade dr. Janezom Drnovškom in zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom.

Predsednika Kučan in Guido de Marco sta v pogovorih poudarila interes obeh držav za nadaljnji razvoj dobrih odnosov med državama, ki ju družijo številni interesi, med drugim tudi dejstvo, da sta obe državi mediteranski, obe majhni in obe kandidatki za članstvo v EU v prvi rundi širitve. Sogovornika sta izmenjala poglede na širitveni proces, posebej po vrhu v Nici in se zavzela za nadaljevanje rednega političnega dialoga med državama. Govorila sta tudi o možnosti prihodnjega sodelovanja v sklopu pobude EUROMED, posvetila pa sta se tudi razmeram na JV Evrope.

Med obiskom Guida de Marca v Sloveniji je bil podpisan tudi meddržavni sporazum o spodbujanju in zaščiti naložb, ki predstavlja skupaj s sporazumom o izogibanju dvojnemu obdavčevanju in s pomorskim sporazumom, ki sta pripravljena za podpis, dober pravni temelj za nadaljnje sodelovanje na gospodarskem področju.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran