Sporocila za javnost in demantiji

IRSKA Z REFERENDUMOM NE ODLOČA LE O SEBI, AMPAK TUDI O SLOVENIJI

Ljubljana, 19. junij 2002


Predsednik republike Milan Kučan se je odzval na povabilo irske vlade in predsedujočega irskega Evropskega foruma senatorja Mauricea Hayesa in se v Dublinu udeležil Nacionalnega evropskega foruma, znotraj katerega potekajo sistematične razprave med irskimi političnimi strankami, predstavniki vladnih in nevladnih organizacij, interesnimi skupinami in širšo javnostjo o vprašanjih prihodnosti Evrope in Evropske unije. Tokratna razprava irskega Foruma, ki je bila posvečena Konvenciji, je potekala v vzdušju priprav na ponovni referendum Irske o ratifikaciji pogodbe iz Nice, katere zavrnitev bi lahko vplivala tudi na dinamiko širitvenega procesa EU. Foruma so se tokrat prvič udeležile tudi opozicijske stranke.

Predsednik republike je v svojem govoru in v odgovorih na vprašanja udeležencev Foruma predstavil Slovenijo, njene priprave za vstop v EU, argumente za širitev, pričakovanje Slovenije, da bodo kandidatke za EU obravnavane individualno glede na izpolnjevanje kriterijev ter poglede Slovenije na delo Konvencije.

Irski referendum ni le privilegij Irske, ampak tudi odgovornost, saj Irska z referendumom ne odloča le o sebi, ampak tudi o usodi Slovenije, odloča o drugih kandidatkah, o usodi Evropske unije in Evrope, je med obiskom na Irskem večkrat poudaril predsednik Kučan.

Predsednik Slovenije se je srečal tudi s predsednikom irske vlade Bertiejem Ahernom in s predsednico Irske Mary McAleesee. Oba sta ponovila svoje prepričanje, da je Sloveniji mesto v EU in izrazila občudovanje za dosežke Slovenije. Ocenila sta, da je za razpravo, ki poteka v zvezi z referendumom, bistvenega pomena tudi poznavanje in razumevanje stališč Slovenije in drugih kandidatk ter upravičenost njihovih pričakovanj, da bodo sprejete v članstvo v skladu z načrtom EU. V ospredju pogovorov je bila tudi deklaracija, ki bo predvidoma konec tedna sprejeta v Sevilli kot zagotovilo Irski, da sprejem pogodbe iz Nice ne pomeni tudi odrekanja vojaški nevtralnosti in ki naj bi prispevala k spremembi stališča Ircev do pogodbe iz Nice.

Predsednik Kučan se je v Dublinu udeležil tudi sprejema, ki ga ob Dnevu državnosti in ob obisku predsednika republike na Irskem priredila nova slovenska veleposlanica na Irskem Helena Drnovček Zorko, ki je irski predsednici vročila svoje akreditivno pismo isti dan dopoldne.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran