Sporocila za javnost in demantiji

PISMO ITALIJANSKEMU PREDSEDNIKU CIAMPIJU

Ljubljana, 12. september 2001


Predsednik republike Milan Kučan je včeraj poslal pismo italijanskemu predsedniku Carlu Azegliu Ciampiju, v katerem je podprl zaprosilo Jeremitarjev za sprejem pri predsedniku Ciampiju in je svojega kolega hkrati tudi seznanil z vsebino svojih nedavnih pogovorov z Jeremitarji v Novi Gorici.

Poseg, ki temelji na občinskih načrtih iz drugih geopolitičnih časov in razmer, spreminja demografsko in nacionalno strukturo tega območja v škodo avtohtone slovenske manjšine, je zapisal predsednik Kučan in dodal, da Jeremitarji uporabljajo v tem primeru vse pravne možnosti in so se s tem v zvezi že obrnili na najvišje italijanske oblasti s posebno poslanico, vendar so ostali brez odgovora.

Predsednik Kučan je predsednika Ciampija obvestil tudi o svojem srečanju s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Italiji in o njihovih težavah pri izvedbi zakona o zaščiti slovenske manjšine ter izrazil prepričanje, da bo predsednik Ciampi našel čas tudi zanje. Ob tem se je predsedniku Ciampiju ponovno zahvalil za njegovo osebno zavzetost pri sprejemanju zakona o zaščiti slovenske manjšine, ki Slovencem priznava kolektivne pravice in jih tako upošteva kot lojalne državljane Italije.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran