Sporocila za javnost in demantiji

PISMO AVSTRIJSKEMU PREDSEDNIKU O IZJAVAH NEKATERIH VISOKIH PREDSTAVNIKOV AVSTRIJE GLEDE AVNOJSKIH SKLEPOV

Ljubljana, 5. september 2000


V zvezi z izjavami kanclerja Schüssla 2. septembra 2000 ob slovenski meji je predsednik Milan Kučan poslal pismo avstrijskemu kolegu Thomasu Klestilu, ki ga je veleposlanik RS na Dunaju danes izročil kabinetu predsednika Avstrije. Predsednik Kučan je v pismu izrazil presenečenje nad izjavami avstrijskega kanclerja, da nikoli ni prav dobro razumel, zakaj se Slovenija vidi kot pravna naslednica nekdanje Jugoslavije. Temu se pridružujejo tudi izjave drugih predstavnikov vlade in nekaterih strank, ki jih je razumeti kot poskuse spreminjanja zgodovine. Vse to močno rahlja dobre sosedske odnose, za katere sta si oba predsednika prizadevala in za katere je potrebna tudi urejenost zadev, ki so podedovane iz preteklosti.

Po mnenju predsednika Kučana vprašanj iz evropske preteklosti ni koristno odpirati, predvsem tistih, ki so bila po II. svetovni vojni urejena z mirovnimi pogodbami in sporazumi. Tistega časa in vlog, ki jih je nekdo v največji svetovni moriji imel, se ne da spremeniti, je pa mogoče veliko narediti, da se takšen čas ne ponovi. Slovenija je življenjsko zainteresirana, da uredi pravno nasledstvo po bivši SFRJ, v kateri je imela na podlagi avnojskih sklepov status republike. Na to dejstvo je Slovenija naslonila tudi svoji zahtevi po državnopravnem nasledstvu, ker je bila konstitutivni del bivše federativne države in je imela kaj naslediti, in po uveljavitvi pravice do samoodločbe ter tudi koncept o državnopravni razdružitvi razpadle jugoslovanske države, je v pismu poudaril predsednik Kučan.

Slovensko-avstrijski dialog že vrsto let poteka kontinuirano in produktivno, tudi o vprašanjih, pri katerih obe državi še iščeta skupne rešitve. Zaradi dnevnih političnih potreb se tradicionalno pozitivno ozračje v odnosih med Slovenijo in Avstrijo ne bi smelo poslabšati. Veselim se najinega srečanja na vrhu tisočletja v New Yorku, končuje Milan Kučan svoje pismo Thomasu Klestilu.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran