Sporocila za javnost in demantiji

PREDSEDNIK KUČAN SPREJEL KOMISARJA KOMISIJE EVROPSKE UNIJE VERHEUGNA

Ljubljana, 17. julij 2000

Foto: BOBO

Članstvo v Evropski uniji ostaja naš temeljni zunanjepolitični cilj, ne glede na vladne spremembe v Sloveniji, je poudaril predsednik Milan Kučan v pogovorih s komisarjem Komisije EU Günterjem Verheugnom, ki je na dvodnevnem obisku v Sloveniji. Nova vlada se je ob izvolitvi zavezala, da bo nadaljevala s pospešenimi pripravami na članstvo Slovenije v EU.

V razgovoru so bila obravnavana vprašanja, ki so predmet pogajanj Slovenije z EU, pa tudi druga vprašanja, predvsem institucionalne reforme EU in nove pobude za prihodnjo evropsko ureditev, položaj v Jugovzhodni Evropi ter poskusi nekaterih članic, ki želijo v procesu pogajanj s kandidatkami za EU uveljaviti svoje posebne interese. Predsednik Kučan je ponovil svoje stališče, da gre pri denacionalizaciji za vračanje odvzetega premoženja in ne za privatizacijo državnega premoženja. Do vračanja premoženja niso upravičeni tisti, ki so izgubili državljanstvo zaradi nelojalnega ravnanja med II. svetovno vojno. Ker v procesu vračanja premoženja ne gre za diskriminacijo tujih državljanov, po mnenju predsednika denacionalizacija tudi ne more biti predmet pogajalskih izhodišč Evropske unije.

Komisar Verheugen je izrazil zadovoljstvo nad potekom priprav Slovenije za članstvo v EU in poudaril, da trenutno obstajajo pri članicah skupnosti številne dileme glede procesa širitve, ki pa se bo po njegovi oceni ne glede na to nemoteno nadaljeval.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran