Sporocila za javnost in demantiji

PISMO PREDSEDNIKA KUČANA ITALIJANSKEMU KOLEGU

Ljubljana, 21. december 2000


"Podobnost najinih pogledov na sodobna evropska dogajanja in temeljne vrednote, katerim želimo biti zavezani v naši skupni evropski prihodnosti, mi dovoljuje, da Vam ponovno pišem v zvezi s sprejemanjem Zakona o zaščiti slovenske manjšine, tokrat v italijanskem Senatu" piše predsednik Kučan v današnjem pismu italijanskemu predsedniku Carlu Azegliu Ciampiju.

V njem omenja dolgo in neprijazno zgodovino sprejemanja zaščitnega zakona in dodaja, da "slovenska manjšina kljub številnim razočaranjem verjame zagotovilom sedanje italijanske vlade, da bo zakon sprejet v tem poslanskem mandatu, ki se naglo izteka".

Neugodne posledice, ki bi nastale z nesprejemom zakona po oceni predsednika Kučana ne bi vplivale le na položaj slovenske manjšine, ampak tudi sicer na odlične in razvejane odnose, ki so izraz dobrega sosedstva in prijateljskega sožitja med obema narodoma.

V Republiki Sloveniji smo ob zadnjih zastojih pri sprejemanju omenjenega zakona zaskrbljeni. Upamo pa, da bodo politične sile v Italiji, ki so zavezane vrednotam nastajajoče združene Evrope, med katerimi ima tudi zaščita manjšin visoko prioriteto, zmogle preseči ovire, ki se pojavljajo na tej poti, piše predsednik Kučan in izraža svoje pričakovanje, da bi bilo priporočilo predsednika Ciampija za dokončanje razprave in odločitev še v tem zakonodajnem obdobju dobrodošla podpora predsedniku Senata in senatorjem v postopku sprejemanja zakona.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran