Sporocila za javnost in demantiji

ODPOKLICI SLOVENSKIH VELEPOSLANIKOV

Ljubljana, 28. avgust 2000


Predsednik republike Milan Kučan za zdaj ni podpisal ukazov, ki jih je v podpis prejel od predsednika vlade o razrešitvi petih veleposlanikov Slovenije v tujini. O tem je danes obvestil zunanjega ministra Lojzeta Peterleta.

V pismu je predsednik Kučan zunanjega ministra zaprosil za pojasnilo o tem, koliko časa naj bi bila veleposlaništva brez svojih vodij oziroma za pojasnilo, kdo so kandidati za mesta veleposlanikov, če so bile načrtovane zamenjave. Pri tem je opozoril na doslej ustaljeno prakso, da je bil predsednik republike še pred odločitvijo o odpoklicu s strani zunanjega ministra seznanjen s predlogi za nove veleposlanike.

Predsednik republike je ocenil, da daljša odsotnost vodij diplomatskih predstavništev ne prispeva h krepitvi bilateralnih odnosov Slovenije s tujino. Po drugi strani pa je opozoril tudi na nepisana pravila držav z dolgo diplomatsko tradicijo, da vodij misij ne zamenjujejo tik pred volitvami, zato da bi o ustreznosti novih kandidatov za vodilna mesta v predstavništvih države v tujini odločala vlada, ki je dobila zaupnico ljudi na volitvah. Predsednik republike zato v načelu do parlamentarnih volitev ne bo imenoval novih veleposlanikov.

URAD PREDSEDNIKA REPUBLIKE

 

arhivska stran